بدون هیچ غرض ورزی می خواهم به من بگویید که پیامبر و سایر معصومین(ع) اهل سنت بودند یا تشیع؟ گر چه سئوال شما به یک مزاح بیشتر شبیه است تا یک سئوال حقیقی . ولیکن از آن جهت که ما به مراجعه کنندگان خود احترام می گذاریم پاسخ خواهیم گفت؛ 1- شیعه از ماده شیع است به معنای منتشر شدن، تقویت نمودن در نتیجه شیعه به کسی که به وسیله آن انسان تقویت می شود گفته می شود. از این رو به انسان شجاع گفته می شود (مشیع) (محمدراغب اصفهانی، المفردات فی غریب القرآن، دفتر نشر الکتاب، دوم، 1404، ص 270) و هم چنین شیعه به معنای پیرو آمده است. 2- در اصطلاح شیعه اولین بار به پیروان امیرمؤمنان علی (ع) گفته شد، لذا سلمان و ابوذر، مقداد و عمار به این اسم مشهور بودند و در این زمان شیعه به کسی گفته می شود که جانشینی پیغمبر اکرم را حق اختصاصی خانواده رسالت می دانند و در معارف اسلام پیرو مکتب اهل بیت می باشد. (طباطبائی، شیعه در اسلام، قم، دارالتبلیغ اسلامی، 1348، ص 4-5، پاورقی) هر چند به زیدیه و اسماعلیه شیعه گفته می شود ولی شیعه مطلق همان شیعه دوازده امامی و اثنا عشری است. (همان) 3- خصوصیات زندگی و روحی یک فرد را باید از افراد درجه او و نزدیکان او باید پرسید نه کسانی که پیامبر را اصلا ندیده اند، نزدیک ترین فرد به پیامبر اکرم فاطمه زهرا (س) و علی (ع) و حسنین (ع) بودند، نه ابوحنیفه و مالک و شافعی و احمد حنبل که سال ها بعد از او به دنیا آمدند. با توجه به نکات پیشین گفته اگر مراد شیعه اصطلاحی باشد بر پیامبر اکرم و علی (ع) نه شیعه اطلاق می شود و نه سنی چون دین تقسیم بندی مربوط به پیروان علی (ع) و خلیفه اول و دوم است. و اگر مقصود این باشد که پیامبر اکرم و علی (ع) چگونه رفتار می کردند، آیا عقیده شیعه را داشتند یا اهل سنت را؟ آیا طبق فقه شیعه رفتار می کردند یا اهل سنت؟ در جواب باید گفت فقه شیعه همان است که از طریق اهل بیت از خود پیامبر و علی (ع) گرفته شده است، به این معنی نه تنها پیامبر و علی (ع) شیعه بود که خود بنیانگذار و مؤسس تشییع و مکتب اعتقادی اخلاقی و فقهی او بودند.
بدون هیچ غرض ورزی می خواهم به من بگویید که پیامبر و سایر معصومین(ع) اهل سنت بودند یا تشیع؟
بدون هیچ غرض ورزی می خواهم به من بگویید که پیامبر و سایر معصومین(ع) اهل سنت بودند یا تشیع؟
گر چه سئوال شما به یک مزاح بیشتر شبیه است تا یک سئوال حقیقی . ولیکن از آن جهت که ما به مراجعه کنندگان خود احترام می گذاریم پاسخ خواهیم گفت؛
1- شیعه از ماده شیع است به معنای منتشر شدن، تقویت نمودن در نتیجه شیعه به کسی که به وسیله آن انسان تقویت می شود گفته می شود. از این رو به انسان شجاع گفته می شود (مشیع) (محمدراغب اصفهانی، المفردات فی غریب القرآن، دفتر نشر الکتاب، دوم، 1404، ص 270) و هم چنین شیعه به معنای پیرو آمده است.
2- در اصطلاح شیعه اولین بار به پیروان امیرمؤمنان علی (ع) گفته شد، لذا سلمان و ابوذر، مقداد و عمار به این اسم مشهور بودند و در این زمان شیعه به کسی گفته می شود که جانشینی پیغمبر اکرم را حق اختصاصی خانواده رسالت می دانند و در معارف اسلام پیرو مکتب اهل بیت می باشد. (طباطبائی، شیعه در اسلام، قم، دارالتبلیغ اسلامی، 1348، ص 4-5، پاورقی) هر چند به زیدیه و اسماعلیه شیعه گفته می شود ولی شیعه مطلق همان شیعه دوازده امامی و اثنا عشری است. (همان)
3- خصوصیات زندگی و روحی یک فرد را باید از افراد درجه او و نزدیکان او باید پرسید نه کسانی که پیامبر را اصلا ندیده اند، نزدیک ترین فرد به پیامبر اکرم فاطمه زهرا (س) و علی (ع) و حسنین (ع) بودند، نه ابوحنیفه و مالک و شافعی و احمد حنبل که سال ها بعد از او به دنیا آمدند.
با توجه به نکات پیشین گفته اگر مراد شیعه اصطلاحی باشد بر پیامبر اکرم و علی (ع) نه شیعه اطلاق می شود و نه سنی چون دین تقسیم بندی مربوط به پیروان علی (ع) و خلیفه اول و دوم است. و اگر مقصود این باشد که پیامبر اکرم و علی (ع) چگونه رفتار می کردند، آیا عقیده شیعه را داشتند یا اهل سنت را؟ آیا طبق فقه شیعه رفتار می کردند یا اهل سنت؟ در جواب باید گفت فقه شیعه همان است که از طریق اهل بیت از خود پیامبر و علی (ع) گرفته شده است، به این معنی نه تنها پیامبر و علی (ع) شیعه بود که خود بنیانگذار و مؤسس تشییع و مکتب اعتقادی اخلاقی و فقهی او بودند.
- [سایر] آیا اهل سنت توسط به معصومین را جایز می دانند؟
- [سایر] پیامبر ص شیعه بودند یا سنی؟
- [سایر] آیا افراد سنی مذهب به معصومیت پیامبر(ص) و امامان و اهل بیت (ع) اعتقاد دارند؟
- [سایر] مقصود از عصمت پیامبر(ص) و ائمه معصومین (ع) چیست؟
- [سایر] تفاوت وضو گرفتن در شیعه و سنی چیست؟ و پیامبر(ص) وضو گرفتنشان به چه سبکی بوده و وضو گرفتن کدامیک از شیعه و سنی شبیه پیامبر(ص) است؟
- [سایر] آیا در زمان پیامبر(ص) شیعه و سنی وجود داشت؟ چگونه به وجود آمدند؟
- [سایر] چرا اهل سنت مولودی خوانی در مورد پیامبر و امامان را صحیح نمی دانند؟
- [سایر] چرا شیعیان مانند اهل تسنن دست بسته نماز نمی خوانند؟ سنّت پیامبر صلی الله علیه و آله چه بود؟
- [سایر] دلایل متفاوت بودن آداب شیعیان با اهل سنت با وجود یکسان بودن پیامبر چیست؟
- [سایر] حضرت پیامبر(صلی الله علیه وآله) شیعه بود یا سنّی؛ چگونه اثبات می کنید که او شیعه بود؟
- [آیت الله سیستانی] از نظر اهل سنّت، زن از همه تَرَکه شوهر اعمّ از منقول و غیرمنقول مانند زمین و غیره، ارث میبرد. حال آنکه از نظر مذهب امامیه، زن از اصل زمین یا قیمت آن ارث نمیبرد و تنها از قیمت بنا و درختان ارث میبرد، نه اصل آنها. بنابراین اگر مذهب اهل سنّت بر شیعه نافذ باشد به گونهای که زن سنّی مذهب از زمین و اصل بنا و درختان ارث ببرد، در صورتی که دیگر ورثه امامی مذهب باشند، زن امامی مذهب نیز میتواند میراثی را که از زمین و اصل بنا و درختان به او میرسد، بگیرد که سایر ورثه اهل سنت باشند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه کسی پناه بر خدا به خدا، یا پیامبر(صلی الله علیه وآله) یا یکی از ائمه معصومین(علیهم السلام) یا فاطمه زهرا(علیهم السلام) دشنام و ناسزا گوید یا عداوت داشته باشد، کافراست.
- [آیت الله اردبیلی] کسی که وضو ندارد، بنابر احتیاط واجب نباید اسم خداوند متعال و صفات خاصه او را به هر زبانی نوشته شده باشد لمس نماید و همچنین بنابر احتیاط مستحب، نباید اسم مبارک پیامبر صلیاللهعلیهوآلهوسلم و امامان علیهمالسلام و حضرت زهرا علیهاالسلام را بدون وضو لمس کند، ولی اگر اسامی معصومین علیهمالسلام در نامگذاری اشخاص دیگر به کار رفته باشند، لمس آنها بدون وضو اشکال ندارد.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] چنانچه یکی از اولاد از نظر سنّی بزرگتر و دیگری از جهت بلوغ بزرگتر باشد قضاء نماز بر اولّی واجب است.
- [آیت الله سیستانی] نظر اهل سنّت آن است که مازاد سهمالارث میراث بر آن، به عَصَبه میت مانند برادر او داده میشود. لکن نظر مذهب امامیه خلاف آن است، مثلاً اگر مردی بمیرد و تنها دختری و برادری داشته باشد، از نظر امامیه باید نیمی از ارث را به دختر به عنوان سهمالارث و نیم دیگر را به عنوان ردّ به او بپردازند و به برادر میت سهمی تعلّق نمیگیرد. لکن نظر اهل سنّت آن است که در این فرض نیمی از ارث میت به برادر پرداخت میشود، چون که از عصبه میت به شمار میرود. حال اگر مذهب اهل سنّت بر وارث امامی مذهب نافذ باشد و مازاد سهمالارث به او پرداخت نشود، عصبه میت اگر امامی مذهب باشند، میتوانند از باب قاعده مقاصّه نوعی، مازاد سهمالارث وارثِ سنّی مذهب را بگیرند.
- [آیت الله مظاهری] هرگاه کسی به خدا یا پیامبر صلی الله علیه وآله وسلم یا یکی از ائمّه معصومین علیهم السلام یا فاطمه زهرا علیها السلام ناسزا گوید یا با یکی از اینها دشمنی داشته باشد و یا یکی از ائمه علیهم السلام یا غیر آنها را خدا بداند کافر است.
- [آیت الله اردبیلی] بنابر احتیاط واجب هر یک از دو خطبه نماز جمعه باید مشتمل بر حمد و ثنای پروردگار، صلوات بر پیامبر اکرم و آل پیامبر علیهمالسلام ، دعوت مردم به پرهیزکاری و تقوا و نیز خواندن یک سوره کامل باشد و خطبه دوم باید علاوه بر آن مشتمل بر ذکر نام ائمه معصومین علیهمالسلام و طلب آمرزش برای مؤمنان باشد.
- [آیت الله سیستانی] بر طبق مذهب امامیه، زن مطلقه یائسه و صغیره اگر چه با آنها نزدیکی شده باشد عدّه ندارند. لیکن بر طبق مذاهب اهلسنّت با اختلافی که در شروط عدّه برای صغیره دارند عدّه بر آنان واجب است. حال اگر شوهر از اهلسنّت باشد، و زن یائسه یا صغیرهاش را با اعتقاد به لزوم عدّه برای صغیره طلاق دهد، ملزم به رعایت قواعد مذهب خود مانند فساد عقد خواهر مطلقه، و نکاح زنانی که جمع آنها با زن در دوران عدّه حرام است، میشود، بنابراین مرد شیعی میتواند با خواهر این مطلقه ازدواج کند هرچند آن مرد سنی با او عقد بسته باشد. و احتیاط واجب برای مرد شیعی نیز آن است که با این زن مطلقه پیش از تمام شدن عدهاش ازدواج نکند، و آن زن نیز اگر شیعه باشد و یا شیعه بشود تا پایان عدّه، ازدواج نکند. همچنین احوط آن است که در ایام عدّه از شوهر نفقه نگیرد، گر چه طبق مذهب شوهر واجبالنفقه او باشد، مگر آنکه از باب اجرای قاعده مقاصّه نوعی در صورت بودن شرایط آن، بتوان نفقه گرفت.
- [آیت الله جوادی آملی] .حرم مطهر پیامبر و امام معصوم (ع) ملحق به مسجد است و نجس کردن عمدی آن , حرام و تطهیر آن, واجب است. در این جهت, فرقی بین حرم معمور مانند عتبات عالیات و حرم مخروب مانند بقیع نیست.
- [آیت الله جوادی آملی] .اقامه نماز در مکان خاص که مستلزم معصیت باشد , حرام است؛ ولی نماز باطل نیست; مثلاً اگر اقامه نماز جلوتر از قبر پیامبر(ص) و امام معصوم(ع) به فاصله کم , موجب هتک حرمت آن ذوات قدسی شود, حرام است؛ ولی نماز باطل نیست و اقامه نماز در مکان محاذی و همسطح با قبر معصوم(ع) حرام نیست.