آیا ما هم می توانیم از علما روز قیامت شکایت کنیم؟ همچنان که علما در صورتی که در بین مردم و در اختیار آنان باشد، و مردم از آنها استفاده نکنند از مردم شکایت می کنند. اگر عالمی نیز دست مردم را نگیرد و زمینه هدایت آنها را فراهم نکند می توانند در روز قیامت شکایت کنند، چرا که مردم با ایجاد حوزه و دانشگاه و آماده نمودن زمینه رشد علما بر آنان حق پیدا می کنند و آن حق این است که علوم خویش را در اختیار مردم قرار دهند و آنها را هدایت نمایند. اگر از این امر خودداری کنند، می توانند مردم از آنها شکایت نمایند. علی(ع) فرمود: ( خداوند جاهل را بر مؤاخذه نمی کند مگر اینکه اهل را بر تعلیم ندادنش موأخذه نماید.)(منتخب میزان الحکمه، ری شهری، قم، دارالحدیث، ص365، ح4499) امام صادق(ع) فرمود: ( هر چیزی زکاتی دارد و زکات علم این است به اهلش تعلیم دهی.)(همان، ح4502) اگر این وظیفه را عالم انجام ندهد، مردم حق شکایت دادند. امام سجاد(ع) می فرماید: ( و اما حق رعیت تو در دانش (رعایای مملکت علم و دانش آموزان تو) این است که بدانی خدا با دانشی که به تو داده و گنجینه حکمتی که به تو سپرده تو را(سرپرست و خزانه داری) بر آنان قرار داده است و اگر در این سرپرستی که خدایت داده نیک از عهده بر آیی و برای ایشان چون گنجور مهربانی باشی که خیرخواه مولای خود در بین بندگان اوست و (خزانه دار) بردبار خدا خواهی باشی که چون نیازمندی بیند از اموالی که در اختیار اوست به وی دهد سرپرستی راستین و (خادمی) امین هستی و گرنه به او خائن و به خلقش ظالمی و دستخوش سلب(نعمت) او و غلبه وی(بر خودت) گشته ای و از ظالم و خائن می شود در قیامت شکایت کرد.(همان، ص366، ح4516، تحف العقول، علی بن شعبه، ص255-272) .
آیا ما هم می توانیم از علما روز قیامت شکایت کنیم؟
همچنان که علما در صورتی که در بین مردم و در اختیار آنان باشد، و مردم از آنها استفاده نکنند از مردم شکایت می کنند. اگر عالمی نیز دست مردم را نگیرد و زمینه هدایت آنها را فراهم نکند می توانند در روز قیامت شکایت کنند، چرا که مردم با ایجاد حوزه و دانشگاه و آماده نمودن زمینه رشد علما بر آنان حق پیدا می کنند و آن حق این است که علوم خویش را در اختیار مردم قرار دهند و آنها را هدایت نمایند. اگر از این امر خودداری کنند، می توانند مردم از آنها شکایت نمایند. علی(ع) فرمود: ( خداوند جاهل را بر مؤاخذه نمی کند مگر اینکه اهل را بر تعلیم ندادنش موأخذه نماید.)(منتخب میزان الحکمه، ری شهری، قم، دارالحدیث، ص365، ح4499) امام صادق(ع) فرمود: ( هر چیزی زکاتی دارد و زکات علم این است به اهلش تعلیم دهی.)(همان، ح4502) اگر این وظیفه را عالم انجام ندهد، مردم حق شکایت دادند. امام سجاد(ع) می فرماید: ( و اما حق رعیت تو در دانش (رعایای مملکت علم و دانش آموزان تو) این است که بدانی خدا با دانشی که به تو داده و گنجینه حکمتی که به تو سپرده تو را(سرپرست و خزانه داری) بر آنان قرار داده است و اگر در این سرپرستی که خدایت داده نیک از عهده بر آیی و برای ایشان چون گنجور مهربانی باشی که خیرخواه مولای خود در بین بندگان اوست و (خزانه دار) بردبار خدا خواهی باشی که چون نیازمندی بیند از اموالی که در اختیار اوست به وی دهد سرپرستی راستین و (خادمی) امین هستی و گرنه به او خائن و به خلقش ظالمی و دستخوش سلب(نعمت) او و غلبه وی(بر خودت) گشته ای و از ظالم و خائن می شود در قیامت شکایت کرد.(همان، ص366، ح4516، تحف العقول، علی بن شعبه، ص255-272) .
- [سایر] چه حیواناتی در قیامت شکایت از قاتل خود می کنند؟
- [سایر] چرا قرآن خود را بین مردم مهجور میداند؟ چه چیزها و اموری در قیامت از انسان شفاعت و شکایت میکنند؟
- [سایر] پیامبر اکرم«رحمه للعالمین» و «شفیع» امت اسلام است پس چرا در روز قیامت از امتش در مهجوریت قرآن شکایت می کند؟
- [سایر] نظر بزرگان علما درباره دعای ندبه چیست؟
- [سایر] رتبه و مقام علما چقدر است؟
- [سایر] مقام علما بالاتر است یا شهدا؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] اگر کسی بر علیه دیگری شکایت نماید، امّا در نهایت نتواند ادّعای خود را ثابت کند، و به واسطه شکایت، وقت مدّعی علیه تلف شده، و متحمّل ضرر مالی و آبرویی شود، لطفاً بفرمایید: 1 آیا مدّعی علیه می تواند شاکی را به جرم افترا و اضرار، تحت تعقیب قرار دهد، و بر علیه او شکایت نماید؟
- [سایر] ولایت فقیه در نظر علما و مراجع چگونه است؟
- [سایر] اختلاف آراء علما را چگونه میتوان توجیه کرد؟
- [سایر] دیدگاه ائمه و علما راجع به شعر چیست؟
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . نبش قبر امامزاده ها و شهدا و علما و صلحا اگر چه سال ها بر آن گذشته باشد حرام است.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] نبش قبر امامزاده ها و شهدا و علما و صلحا اگرچه سالها بر آن گذشته باشد حرام است.
- [آیت الله سبحانی] نبش قبر امامزاده ها و شهدا و علما و صلحا اگرچه سال ها بر آن گذشته باشد حرام است.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] نبش قبر امامزاده ها و شهدا و علما و صلحا اگرچه سالها بر آن گذشته باشد حرام است.
- [آیت الله بروجردی] نبش قبر امامزادهها و شهدا و علما و صلحا اگر چه سالها بر آن گذشته باشد حرام است.
- [آیت الله خوئی] نبش قبر امامزادهها و شهدا و علما و صلحا اگرچه سالها بر آن گذشته باشد حرام است.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . مسلمانان باید در مورد اشخاص مجهول که ملبس به لباس علما و طلاب هستند تحقیق نمایند اگر به مقامی دیگر غیر از مقام علما و مجتهدین که نواب حضرت ولی عصر عجل الله تعالی فرجه می باشند ارتباط داشته باشند از آنها کناره گرفته و از ضلالت و اضلال آن ها بپرهیزند.
- [آیت الله شبیری زنجانی] نبش قبری که باعث هتک حرمت فرد مسلمان میگردد؛ مانند امامزادهها و شهدا و علما و صلحا، اگر چه سالها بر آن گذشته باشد حرام است.
- [آیت الله اردبیلی] (غَصْب) آن است که انسان از روی ظلم بر مال یا حقّ کسی مسلّط شود. غصب از گناهان بزرگ است و غاصب در قیامت به عذاب سخت گرفتار میشود. از حضرت پیامبر اکرم صلیاللهعلیهوآلهوسلم روایت شده است که: (هر کس یک وجب زمین از دیگری را غصب کند، در قیامت آن زمین را از هفت طبقه آن مثل طوق به گردن او میاندازند.)(1)
- [آیت الله سبحانی] در صحت وقف عام مانند وقف بر فقرا و علما، قبول شرط نیست ولی در وقف خاص مانند وقف بر شخص معینی، احتیاط لازم قبول او یا وکیل او است.