شفاعت در روایات و گفتار صحابه 1.انس می گوید:از پیامبر صلی الله علیه واله وسلم درخواست کردم که در قیامت درباره من شفاعت کند وی پذیرفت و فرمود:من این کار را انجام می دهم.به پیامبر صلی الله علیه و اله و سلم گفتم:شما را کجا جست و جو کنم ؟ فرمود: در کنار صراط .(الجامع الصحیح ج4ص 621ح2433) 2.سوادبن قارب نزد پیامبر امد و در ضمن اشعاری از وی درخواست شفاعت کرد:ای پیامبر:روز قیامت شفیع من باش.روز شفاعت دیگران به حال سوادبن قارب به مقدار رشته وسط خرما سودی نمی بخشند.(و کن لی شفیعا یوم لا ذو شفاعه:بمغن فتیلا عن سواد بن قارب در بعضی از نسخه ها سواد بن عاذب و در بعضی سواد بن قارب ثبت گردیده است. (الدرر السنیه ص 29 کشف الارتیاب ص 263 الاصابه ج2 ص 96 اسدالغابه ج3 ص 375) 3.ابن عباس می گوید: وقتی علی علیه السلام از غسل دادن پیغمبر صلی الله علیه واله وسلم فارغ شد.فرمود:پدر و مادرم فدای تو.تو پاک و پاکیزه هستی هم در حال حیات و هم در حال ممات. ما را نزد پروردگارت یاد کن. (امالی شیخ مفید 105 و بحارالانوار به نقل از امالی ج 22 ص 527) 4.ابوبکر کفن را از روی پیامبر صلی الله علیه واله و سلم باز کرد و پیامبر را بوسید و همان سخن علی علیه السلام را گفت. (کشف الارتیاب 265 ) 5.در خلافت عمربن خطاب مردم دچار قحطی شدن.بلال بن حارث که از اصحاب پیامبر بود نزد قبر نبی اکرم آمد و گفت ای فرستاده خدا برای امت خود طلب باران کن چرا که آنها هلاک شدند پیامبر در خواب این شخص امد و خبر داد که به زودی باران می بارد. (فتح الباری ج 2 ص 398- السنن الکبری ج 3 ص 351 – وفاء الوفا ج4 ص 1374) 6.روایتی از پیامبر صلی الله علیه واله و سلم است که فرمود:(اعطیت خمسا...و اعطیت الشفاعه فادخرتها لامتی فهی لمن لا یشرک بالله شیئا) خداوند بزرگ به من پنج امتیاز داده است ... که یکی از آنها شفاعت است و آن را برای امت خود نگه داشته ام . شفاعت برای کسانی است که شرک نورزند. (مسند احمدج1 ص 301- سنن نسائی ج1 ص 172- سنن دارمی ج1 ص 323) و...
شفاعت در روایات و گفتار صحابه
1.انس می گوید:از پیامبر صلی الله علیه واله وسلم درخواست کردم که در قیامت درباره من شفاعت کند وی پذیرفت و فرمود:من این کار را انجام می دهم.به پیامبر صلی الله علیه و اله و سلم گفتم:شما را کجا جست و جو کنم ؟ فرمود: در کنار صراط
.(الجامع الصحیح ج4ص 621ح2433)
2.سوادبن قارب نزد پیامبر امد و در ضمن اشعاری از وی درخواست شفاعت کرد:ای پیامبر:روز قیامت شفیع من باش.روز شفاعت دیگران به حال سوادبن قارب به مقدار رشته وسط خرما سودی نمی بخشند.(و کن لی شفیعا یوم لا ذو شفاعه:بمغن فتیلا عن سواد بن قارب در بعضی از نسخه ها سواد بن عاذب و در بعضی سواد بن قارب ثبت گردیده است.
(الدرر السنیه ص 29 کشف الارتیاب ص 263 الاصابه ج2 ص 96 اسدالغابه ج3 ص 375)
3.ابن عباس می گوید: وقتی علی علیه السلام از غسل دادن پیغمبر صلی الله علیه واله وسلم فارغ شد.فرمود:پدر و مادرم فدای تو.تو پاک و پاکیزه هستی هم در حال حیات و هم در حال ممات. ما را نزد پروردگارت یاد کن.
(امالی شیخ مفید 105 و بحارالانوار به نقل از امالی ج 22 ص 527)
4.ابوبکر کفن را از روی پیامبر صلی الله علیه واله و سلم باز کرد و پیامبر را بوسید و همان سخن علی علیه السلام را گفت.
(کشف الارتیاب 265 )
5.در خلافت عمربن خطاب مردم دچار قحطی شدن.بلال بن حارث که از اصحاب پیامبر بود نزد قبر نبی اکرم آمد و گفت ای فرستاده خدا برای امت خود طلب باران کن چرا که آنها هلاک شدند پیامبر در خواب این شخص امد و خبر داد که به زودی باران می بارد.
(فتح الباری ج 2 ص 398- السنن الکبری ج 3 ص 351 – وفاء الوفا ج4 ص 1374)
6.روایتی از پیامبر صلی الله علیه واله و سلم است که فرمود:(اعطیت خمسا...و اعطیت الشفاعه فادخرتها لامتی فهی لمن لا یشرک بالله شیئا) خداوند بزرگ به من پنج امتیاز داده است ... که یکی از آنها شفاعت است و آن را برای امت خود نگه داشته ام . شفاعت برای کسانی است که شرک نورزند.
(مسند احمدج1 ص 301- سنن نسائی ج1 ص 172- سنن دارمی ج1 ص 323)
و...
- [سایر] آیا از صحابه گفتاری در مورد شفاعت نقل شده است؟
- [سایر] از دیدگاه روایات، شفاعت چگونه است؟
- [سایر] بنابر آیات و روایات چه افرادی میتوانند شفاعت کنند؟
- [سایر] آیا شیعیان فقط احادیث دوازده امام خود را معتبر میدانند و روایات صحابه را قبول ندارند؟
- [سایر] در تفسیر آیات و روایات مربوط به شفاعت چه اختلافی میان مذاهب وجود دارد؟
- [سایر] آیا علوم تجربی در آیات و روایات مطرح شده است؟
- [سایر] 1. چند سال است که عقیده به ولایت فقیه وجود داشته است؟ 2. چه زمانی این عقیده در تاریخ به ثبت رسیده است؟ 3. آیا هیچ اشاره و ذکری در این خصوص از طرف امامان (ع) و یا پیامبر شده است؟ 4. آیا این مطلب در حدیث و گفتار شیعیان ذکر شده است؟ 5. در احادیث و گفتار اهل سنت چطور؟
- [سایر] امام حسین(ع) در روایات اهل سنت چگونه مطرح شده است؟
- [سایر] آیا این روایت از امام رضا (ع) درباره شلمچه « در آینده خون بهترین دوستان و اصحاب من ریخته می شود» منبع مؤثق دارد؟
- [سایر] عَنْ حَمْزَةَ بْنِ حُمْرَانَ قَالَ: قَالَ أَبُو عَبْدِ اللَّهِ ع: تُقْتَلُ حَفَدَتِی بِأَرْضِ خُرَاسَانَ فِی مَدِینَةٍ یُقَالُ لَهَا طُوسُ. مَنْ زَارَهُ إِلَیْهَا عَارِفاً بِحَقِّهِ أَخَذْتُهُ بِیَدِی یَوْمَ الْقِیَامَةِ وَ أَدْخَلْتُهُ الْجَنَّةَ وَ إِنْ کَانَ مِنْ أَهْلِ الْکَبَائِرِ" در مورد حدیث فوق سه دیدگاه وجود دارد: 1- همه اشخاصی که "عارفا بحقه" زیارت می روند بهشتی هستند حتی اگر تا آخر عمر بدون توبه مشغول گناهان کبیره باشند. 2- حدیث شامل حال همه افرادی که "عارفا بحقه" زیارت میروند نمی شود بلکه فقط آنهایی که صلاحیت شفاعت را داشته باشند وارد بهشت می شوند. در واقع احادیثی که بیان میکنند فلان گناه مانع شفاعت می شود حدیث فوق را تخصیص می زنند و مشروط می کنند. مثلا کسی که کاهل نماز است ولی "عارفا بحقه" زیارت می کند وارد بهشت نمی شود (حدیث شاملش نمی شود). 3- همه اشخاصی که "عارفا بحقه" زیارت میروند حتما صلاحیت شفاعت توسط ائمه را پیدا می کنند، یعنی خداوند به آنها توفیق می دهد که از گناهانی که مانع شفاعت هستند در این دنیا توبه نمایند. مثلا کسی که کاهل نماز است (طبق احادیث شفاعت شامل حالش نیست) ولی اگر زیارت "عارفا بحقه" بکند خداوند به او توفیق می دهد تا بالاخره روزی کاهل نمازی را در این دنیا ترک کند و در نتیجه مستخق شفاعت ائمه علیهم السلام در آخرت شود و در نهایت حدیث فوق شامل حالش شود. کدام دیدگاه صحیح است؟ با تشکر
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر یک یا چند نفر بگویند که خورشید یا ماه گرفته است و اعتبار گفتار آنان از نظر شرع ثابت نباشد چنانچه نماز آیات نخواند و بعد از راهی که شرعاً معتبر است ثابت شود که گفتار آنها راست بوده در صورتی که تمام خورشید یا ماه گرفته باشد، باید نماز آیات بخواند، بلکه اگر مقداری از آن هم گرفته باشد، بنا بر احتیاط خواندن نماز آیات بر او واجب است.
- [آیت الله مظاهری] چنانکه غیبت نمودن حرام و از گناهان بزرگ در اسلام است، شنیدن غیبت نیز حرام و از گناهان بزرگ است، و اگر شنونده میتواند باید دفاع از کسی که غیبت او میشود بنماید، و اگر نمیتواند باید از مجلس غیبت بیرون رود، و اگر نمیتواند باید توجّه به گفتار غیبتکننده نداشته باشد، و اگر گفتار او را به طور ناخواسته شنید، باید ترتیب اثر ندهد.
- [آیت الله مظاهری] یکی از گناهان بزرگ در اسلام، تجسّس و تفحّص و شنود در کارها و گفتار مسلمانهاست، و در روایات فراوانی گناه آن را در حدّ کفر میداند و فرقی نیست که آن تفحّص و شنود در کارهای شخصی و یا خانوادگی باشد و یا در کارهای اجتماعی، و همین مقدار که کار یا گفته کسی را زیر نظر بگیرد، گناه بزرگی را مرتکب شده است، و همچنین است بازرسی از خانه و مغازه و ساک و کیف و مانند اینها، و فرقی نیست که آن تجسّس و شنود بهواسطه شخص باشد و یا تلفن و ضبط و امثال اینها، و همچنین فرقی نیست که آن تفحّص و شنود از گفتار یا کردار او باشد و یا از نامهها و کتابتها و ضبطها و امثال اینها، و فرقی نیست که آن تفحّص از افراد بیگانه باشد یا خودی نظیر زن و شوهر از همدیگر.
- [آیت الله مظاهری] توبه اشاعه فحشا، فقط ندامت از گذشته و ترک آن کار زشت است، و چه بسیار خوب است که بهواسطه گفتار و اعمال شایسته و نظیر آن، جبران گذشته را بنماید.
- [آیت الله نوری همدانی] اگر می داند که نصیحت تأثیر ندارد ، واجب است با احتمال تأثیر امر ونهی الزامی کند ، اگر تأثیر نمی کند مگر با تشدید در گفتار وتهدید بر مخالفت ، لازم است لکن باید از دروغ ومعصیت دیگر احتراز شود .
- [امام خمینی] اگر میداند که نصیحت تأثیر ندارد، واجب است با احتمال تأثیر امر و نهی الزامی کند، و اگر تأثیر نمیکند مگر با تشدید در گفتار و تهدید بر مخالفت، لازم است لکن باید از دروغ و معصیت دیگر احتراز شود.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر زن بگوید یائسهام و به درستی گفتار او اطمینان نباشد نباید حرف او را قبول کرد، ولی اگر بگوید شوهر ندارم یا در عدّه نیستم، تا اطمینان به بطلان گفته او نباشد حرف او قبول میشود.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر نصیحت تأثیر ندارد، واجب است با احتمال تأثیر امر و نهی الزامی کند، و اگر تأثیر نمی کند مگر با تشدید در گفتار و تهدید بر مخالفت، لازم است لکن باید از دروغ و معصیت دیگر احتراز شود.
- [آیت الله مظاهری] اگر میداند که نصیحت تأثیر ندارد، واجب است امر و نهی الزامی کند، و اگر تأثیر نمیکند مگر با تشدید در گفتار و تهدید بر مخالفت، تشدید و تهدید لازم است.
- [آیت الله سبحانی] هرگاه عامل و مالک در سودآوری و یا ضرر کردن تجارت اختلاف کنند قول عامل با سوگند مقدم است، مگر این که مالک شاهدی بر گفتار خود داشته باشد.