مستحب است بعد از گفتن (قَد قامَتِ الصَّلوة) مأمومین برخیزند.
عنوان مسئله:
مستحب است بعد از گفتن (قَد قامَتِ الصَّلوة) مأمومین برخیزند.
پرسشهای مرتبط از این مرجع
- آیه (وَاُولاتُ الأَحْمالِ) (45) دلالت دارد بر این که عدّه حامل وضع اوست چه حمل او به سبب وطی باشد، یا به غیر وطی باشد هر چند ممکن است انصراف به متعارف و فاضل هندی در (کشف اللثام) در باب طلاق فرموده: لاعدّهی علی من لم یدخل بها الزوج من طلاق أو فسخ بالنص (46) و الإجماع و إن استدخلت ماء ه من غیر جماع، أو ساحقت موطوء ةً حین قامت من تحته. ثم قال: ولکن لو ظهر بها مع المساحقة حمل، اعتدّت بوضعه؛ للحوق السبب به و الحکم بأنّه منه، مع قوله تعالی: (وَاُولاتُ الأَحْمالِ) (47)، رأی مبارک را بفرمایید، آیا زن حامله بدون وطی عدّه دارد یا نه؟
- وقف به حرکت و وصل به سکون را در مستحبّات نماز، مبطل نماز میدانید یا خیر؟
- در مستحبّات سعی بین صفا و مروه اگر هروله را ترک کند، یا خوب انجام ندهد چه صورت دارد؟
- در مسافری که چهار فرسخ برود و چهار فرسخ بر گردد با بیتوته شب، فرمودهاید: مهما أمکن جمع کند، آیا این تعبیر احتیاط واجب است یا مستحبّ؟
- هرگاه صروری عمداً حلق نکند و تقصیر را اختیار کند چه صورت دارد؟ و آیا احتیاط در باب حلق صروری مطلق است یا مستحبّ؟
- حنوط کردن میّت واجب است یا مستحب و در صورت وجوب هرگاه فراموش شود، بعد از دفن نبش قبر برای آن واجب است یا خیر؟
- در رسائل عملیّه است که: در نماز جماعت یومیّه مستحب است که اهل فضل را در صف اوّل جای دهند و در نماز میّت به عکس، آیا حکمت آن چیست؟
- شخصی در سال گذشته حج به جا آورده و حج اوّل او بوده و خیال میکرده حلق رأس احتیاط مستحب است، بدین جهت حلق نکرده و اکتفاء به تقصیر نموده، آیا حج او صحیح است یا خیر؟
- مشهور بین اَعلام چنین است که غیر صروره در روز عید، یا یازدهم از منی به مکّه برای طواف بر نگردد و باید در منی بماند تا روز دوازدهم یا سیزدهم برگردد، آیا این ماندن تا روز دوازدهم، یا سیزدهم واجب است یا مستحبّ؟
پرسشهای مرتبط از دیگر مراجع
- [سایر] می خواهم با دختری ازدواج کنم که از لحاظ قد و قامت خیلی از من کوتاه تر است این اشکال دارد؟
- [سایر] تا چه حد لازم است دختر و پسر به لحاظ ظاهری از جمله زیبایی، قد و قامت و چاقی و لاغری با هم تناسب داشته باشند.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] آیا دست دادن مأمومین با یکدیگر بعد از نماز استحباب دارد؟
- [آیت الله علوی گرگانی] آیا دست دادن مأمومین با یکدیگر بعد از نماز استحباب دارد؟
- [آیت الله سبحانی] آیا دست دادن مأمومین به یکدیگر پس از نماز مستحب است؟
- [آیت الله بهجت] در اذان شنیده می شود که مؤذّن "حی علی الصلوة" را "حی علی الصلوة" (با هاء) می خواند آیا این کار درست است؟
- [سایر] آیا گفتن (الحمد لله رب العالمین) بعد از سوره حمد فقط برای مأمومین مستحب است، یا برای امام جماعت نیز مستحب می باشد؟
- [سایر] رفت و آمد با افراد تارک الصلوه چه حکمی دارد؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] آیا اینکه فرموده اند مستحب است امام جماعت رعایت حال اضعف مأمومین را بکند در جایی است که مأموم ضعف جسمی و بیماری داشته باشد یا اعم است؟
- [آیت الله سیستانی] تارک الصلوة در چه صورت کافر است و آیا نجس هم می باشد ؟
مسائل مرتبط از این مرجع
- اذان هیجده جمله است:(اَللهُ اَکبرُ)؛ چهار مرتبه.(اَشهّدُ اَنْ لا اِلهَ اِلا اللهُ - اَشْهَدُ اَنَّ مُحَمَّداً رَسُولُ اللهِ حَی عَلَی الصَّلوة حَی عَلَی الفَلاحِ حَی عَلَی خَیرِ العَمَلِ اَللهُ اَکبرُ لا اِلَهَ اِلا اللهُ)؛ هر یک دو مرتبه.و اقامه هفده جمله است:یعنی دو مرتبه (اَللهُ اَکبرُ) از اوّل اذان و یک مرتبه (لا اِلهَ اِلا اللهُ) از آخر آن کم میشود و بعد از گفتن (حَی عَلَی خَیرِ العَمَلِ) باید دو مرتبه (قَد قامَتِ الصَّلوة) اضافه نمود.
- (اَشْهَدُ اَنَّ عَلِیاً وَلِی اللهِ) جزء اذان و اقامه نیست، ولی خوب است بعد از (اَشْهَدُ اَنَّ مُحَمَّداً رسُولُ اللهِ) به قصد قربت گفته شود.ترجمهی اذان و اقامه(اللهُ اکبر): یعنی خدای تعالی بزرگتر از آن است که او را وصف کنند.(اَشْهَدُ اَنْ لا اِلهَ الا اللهُ): یعنی شهادت میدهم که غیر خدایی که یکتا و بیهمتاست خدای دیگری سزاوار پرستش نیست.(اَشْهَدُ اَنَّ مُحَمَّداً رسُولُ اللهِ): یعنی شهادت میدهم که حضرت محمّد بن عبدالله) ص) پیغمبر و فرستادة خدا است.(اَشْهَدُ اَنَّ عَلیا اَمیرَالمؤمنینَ وَلِی اللهِ): یعنی شهادت میدهم که حضرت علی (علیه الصلوة و السلام)، امیرالمؤمنین و ولی خدا بر همهی خلق است.(حَی عَلَی الصَّلوة): یعنی بشتاب برای نماز.(حَی عَلَی الفَلاحِ): یعنی بشتاب برای رستگاری.(حَی عَلَی خَیرِ العَمَلِ): یعنی بشتاب برای بهترین کارها که نماز است.(قَد قامَتِ الصَّلوة): یعنی به تحقیق نماز بر پا شد.(لا اِلهَ اِلاَّ الله): یعنی خدایی سزاوار پرستش نیست مگر خدایی که یکتا و بیهمتا است.
- برای مرد و زن مستحب است پیش از نمازهای واجب یومیه اذان و اقامه بگویند، ولی پیش از نمازهای واجب غیر یومیه مثل نماز آیات مستحب است سه مرتبه بگویند الصّلوة.
- مستحب است بعد از تکبیرة الاحرام بگوید:(یا مُحْسِنُ قَدْ اَتَاکَ الْمُسِییءُ وَ قَد اَمَرْتَ الْمُحْسِنَ اَنْ یتَجاوَزَ عَنِ الْمُسِییء أنْتَ الْمُحْسِنُ وَ اَنا المُسِیءُ بِحَقِّ مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ صَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَ تَجاوَز عَنْ قَبیحِ ما تَعْلَمُ مِنِّی)؛یعنی؛ ای خدایی که به بندگان احسان میکنی، بندهی گنهکار به در خانهی تو آمده و تو امر کردهای که نیکوکار از گنهکار بگذرد، تو نیکوکاری و من گنهکار، به حق محمّد و آل محمّد / رحمت خود را بر محمّد و آل محمّد بفرست و از بدیهایی که میدانی از من سر زده بگذر.
- مأموم نباید جلوتر از امام بایستد و اگر مساوی او بایستد، اشکال ندارد؛ ولی اگر قد او بلندتر از امام است، بنا بر احتیاط واجب باید طوری بایستد که در رکوع و سجود جلوتر از امام نباشد.
- مستحب است نماز عید را در صحرا بخوانند، ولی در مکّه مستحب است در مسجد الحرام خوانده شود.
- چیزهایی که در نماز یومیه واجبو مستحب است در نماز آیات هم واجب و مستحب میباشد، ولی در نماز آیات مستحب است به جای اذان و اقامه سه مرتبه بگویند:(اَلصَّلاة).
- مستحب است انسان قنوت را بلند بخواند، ولی برای کسی که نماز را به جماعت میخواند، اگر امام جماعت صدای او را بشنود، بلند خواندن قنوت مستحب نیست.
- نماز خواندن بر بچّهای که شش سال او تمام نشده، مستحب است، ولی نماز خواندن بر بچّهای که مرده به دنیا آمده مستحب نیست.
- نماز مستحبی را میشود در حال راه رفتن و سواری خواند و اگر انسان در این دو حال نماز مستحبی بخواند، لازم نیست رو به قبله باشد.
مسائل مرتبط از دیگر مراجع
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . مستحب است بعداز گفتن "قَدْ قامَتِ الصَّلاَةُ" مأمومین برخیزند.
- [آیت الله مظاهری] مستحب است بعد از گفتن قَدْ قامَتِ الصَّلاةُ مأمومین برخیزند.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] مستحب است بعد از گفتن قد قامت الصلاه مامومین برخیزند.
- [آیت الله اردبیلی] مستحب است بعد از گفتن (قَدْ قامَتِ الصَّلاةُ)، مأمومین برخیزند.
- [آیت الله علوی گرگانی] مستحبّ است بعد از گفتن قد قامت الصلاْ مأمومین برخیزند.
- [آیت الله وحید خراسانی] مستحب است بعد از گفتن قد قامت الصلاه مامومین برخیزند
- [آیت الله نوری همدانی] مستحب است بعد از گفتن قد قامتِ الصلاهُ مامومین برخیزند .
- [آیت الله خوئی] مستحب است بعد از گفتن (قد قامت الصلاة) مأمومین برخیزند.
- [امام خمینی] مستحب است بعد از گفتن "قد قامت الصلاة" مامومین برخیزند.
- [آیت الله سیستانی] مستحب است بعد از گفتن (قَدْ قامَتِ الصَّلاةُ) مأمومین برخیزند.