مدین واصحاب مدین که در چند جای قرآن مجید به آن اشاره شده است عرب بودند و درسرزمین از طرف شام می زیستند. مدین نام قر?ه شعیب و قبیله او است و موقعیت جغرافیایی این شهر درشرق عقبه است . مردم مدین ار عرب و اولاد اسماعیل بوده اند و با مردم فلسطین و لبنان و مصر روابط بازرگانی داشته اند و نام آن شهر اکنون است . مورخین مسافت جزیره سینا تا حدود فرات را مدین می نامند(1). اهل مدین کافر و مشرک بودند و بیشه ای را که درختان خرم و نهال های سبز و صفا داشت می پرستیدند و درداد وستد غش و خیانت می کردند, چون کالایی از کسی می خریدند با سنگ وکیل تمام دریافت می داشتند وچون چیزی می فروختند از کیل و وزن آن می کاستند چون کار شرک و فساد و کفر و عناد قوم فزونی یافت ،پروردگار متعال حضرت شعیب (ع) را به سوی ایشان فرستاد و به آیات و معجزات الهی خویش تأیید فرمود.حضرت شعیب قوم مدین را به عبارت خدای یکتا و به عدل و داد دعوت کرد و از عاقبت حق شکنی و خیانت در معامله و ظلم و فساد تهدید نمود و نعمت های الهی و برکاتی را که خدا به مال و اولاد شان بخشیده یادآوری کرد و ایشان را از انتقام و عذاب الهی بر حذر داشت , ولی متاسفانه کار و نصیحت حضرت شعیب 7کارسازنشد تا جایی که بر شعیب (ع) حمله بردند و او را به دروغ گویی و ساحری و شعبده بازی متهم کردند و گفتند:اگردر اعای خود صادقی صاعقه و عذب بر مافرو فرست . پس خدای تعالی دعای شعیب را مستجاب کرد و قوم رابه گرمای شدید مبتلا کرد, به طوری که آب تشنگی شان را فرونمی نشاند و سایه درختان از حرارتشان نمی کاست و سرداب هاایشان را از رحمت گرما آسوده نمی داشت . قوم به ناچار از شهر و دیار خود فرار کردند تادر بیابان قطعه ابری بالای سرشان پدیدار شد که از دیدنش خوشحال شدند و زیر سایه اش گرد آمدند تا از رنج گرما آسایش پیدا کنند, پس چون همه در یک جا مجتمع گشتند, شراره ها و شهاب ها از ابر ببارید و غریوی از آن برخاست و زمین لرزه ای سخت احساس کردند و تا خواستند راه خلاصی بجویند به طوفان هلاک در افتادند.(2) پی نوشت ها: 1. صدرالدین بلاغی , فرهنگ قصص قرآن , ص 407 2. صدرالدین بلاغی , قصص قرآن ص 123- 120(با تلخیص ). eporsesh.com
مدین واصحاب مدین که در چند جای قرآن مجید به آن اشاره شده است عرب بودند و درسرزمین از طرف شام می زیستند. مدین نام قر?ه شعیب و قبیله او است و موقعیت جغرافیایی این شهر درشرق عقبه است . مردم مدین ار عرب و اولاد اسماعیل بوده اند و با مردم فلسطین و لبنان و مصر روابط بازرگانی داشته اند و نام آن شهر اکنون است . مورخین مسافت جزیره سینا تا حدود فرات را مدین می نامند(1).
اهل مدین کافر و مشرک بودند و بیشه ای را که درختان خرم و نهال های سبز و صفا داشت می پرستیدند و درداد وستد غش و خیانت می کردند, چون کالایی از کسی می خریدند با سنگ وکیل تمام دریافت می داشتند وچون چیزی می فروختند از کیل و وزن آن می کاستند چون کار شرک و فساد و کفر و عناد قوم فزونی یافت ،پروردگار متعال حضرت شعیب (ع) را به سوی ایشان فرستاد و به آیات و معجزات الهی خویش تأیید فرمود.حضرت شعیب قوم مدین را به عبارت خدای یکتا و به عدل و داد دعوت کرد و از عاقبت حق شکنی و خیانت در معامله و ظلم و فساد تهدید نمود و نعمت های الهی و برکاتی را که خدا به مال و اولاد شان بخشیده یادآوری کرد و ایشان را از انتقام و عذاب الهی بر حذر داشت , ولی متاسفانه کار و نصیحت حضرت شعیب 7کارسازنشد تا جایی که بر شعیب (ع) حمله بردند و او را به دروغ گویی و ساحری و شعبده بازی متهم کردند و گفتند:اگردر اعای خود صادقی صاعقه و عذب بر مافرو فرست . پس خدای تعالی دعای شعیب را مستجاب کرد و قوم رابه گرمای شدید مبتلا کرد, به طوری که آب تشنگی شان را فرونمی نشاند و سایه درختان از حرارتشان نمی کاست و سرداب هاایشان را از رحمت گرما آسوده نمی داشت . قوم به ناچار از شهر و دیار خود فرار کردند تادر بیابان قطعه ابری بالای سرشان پدیدار شد که از دیدنش خوشحال شدند و زیر سایه اش گرد آمدند تا از رنج گرما آسایش پیدا کنند, پس چون همه در یک جا مجتمع گشتند, شراره ها و شهاب ها از ابر ببارید و غریوی از آن برخاست و زمین لرزه ای سخت احساس کردند و تا خواستند راه خلاصی بجویند به طوفان هلاک در افتادند.(2)
پی نوشت ها:
1. صدرالدین بلاغی , فرهنگ قصص قرآن , ص 407
2. صدرالدین بلاغی , قصص قرآن ص 123- 120(با تلخیص ).
eporsesh.com
- [سایر] مشهورترین مفسران صحابه چه کسانی بودند؟
- [سایر] اصحاب کهف در قرآن چگونه معرفی شده اند؟
- [سایر] اصحاب الاخدود که در قرآن آمده چه کسانی هستند؟
- [سایر] آیا در قرآن به جز داستان پیامبران و اصحاب کهف، داستانهای دیگری نیز آمده است؟
- [سایر] پیامبر اسلام(ص) صدای قرآن کدامیک از صحابه را دوست داشت؟
- [سایر] آیا داستان اصحاب کهف در قرآن کریم به صورت کامل و دقیق آمده است؟
- [سایر] آیا در قرآن کریم به لایههای اتمسفر اشاره شده است؟
- [سایر] آیا در قرآن کریم به لایههای اتمسفر اشاره شده است؟
- [سایر] آیا در قرآن به جریان غدیر خم اشاره شده است؟
- [سایر] آیا در قرآن اشاره صریح به مصلح آخرالزمان شده است؟
- [آیت الله بروجردی] وضو گرفتن از حوض تیمچهها و مسافرخانهها و مانند اینها برای کسانی که ساکن آن جاها نیستند، در صورتی صحیح است که معمولاً کسانی هم که ساکن آنجاها نیستند با آب آنها وضو بگیرند.
- [آیت الله خوئی] وضو گرفتن از حوض تیمچهها و مسافرخانهها و مانند اینها برای کسانی که ساکن آنجاها نیستند، در صورتی صحیح است که معمولًا کسانی هم که ساکن آنجاها نیستند آنها وضو بگیرند.
- [آیت الله بهجت] وضو گرفتن از حوض تیمچهها و مسافرخانهها و مانند اینها برای کسانی که ساکن آنجاها نیستند، در صورتی صحیح است که معمولاً کسانی هم که ساکن آنجاها نیستند از آب آنجا وضو بگیرند.
- [آیت الله اردبیلی] محل تولّد انسان در صورتی که قبلاً در آنجا سکونت و اقامت نداشته و در حال حاضر نیز ساکن آنجا نباشد، حکم وطن را ندارد و چنانچه قبلاً در آن جا ساکن بوده ولی در حال حاضر ساکن آن جا نباشد و عملاً از آن جا اعراض کرده باشد نیز وطن وی محسوب نمیشود.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] وضو گرفتن از حوض تیمچه ها و مسافرخانه ها و مانند اینها برای کسانی که ساکن آنجاها نیستند؛ در صورتی صحیح است که معمولا کسانی هم که ساکن آنجاها نیستند از آنها وضو بگیرند.
- [آیت الله سیستانی] وضو گرفتن از حوض تیمچهها و مسافرخانهها و مانند اینها برای کسانی که ساکن آنجاها نیستند ، در صورتی صحیح است که معمولاً کسانی هم که ساکن آنجاها نیستند ار آنها وضو بگیرند و کسی منع نکند .
- [آیت الله نوری همدانی] وضو گرفتن از حوض تیمچه ها و مسافر خانه ها و مانند اینها برای کسانی که ساکن آنجا ها نیستند ، در صورتی صحیح است که معمولا کسانی هم که ساکن آنجا ها نیستند با آب آنها وضو بگیرند .
- [امام خمینی] وضو گرفتن از حوض تیمچهها و مسافرخانهها و مانند اینها برای کسانی که ساکن آن جاها نیستند، در صورتی صحیح است که معمولاً کسانی هم که ساکن آن جاها نیستند، با آب آنها وضو بگیرند.
- [آیت الله جوادی آملی] .کسی که نمیتواند بنشیند, باید ایستاده نیّت سجده نماید و با اشاره سر و اگر ممکن نبود, با اشاره چشمها و اگر ممکن نبود, به نیت قلبی اکتفا نماید و احتیاط لازم, اشاره کردن با دست و مانند آن است.
- [آیت الله نوری همدانی] کسی که نمی تواند حرف بزند ، اگر با اشاره حرف بزند ، اگر با اشاره حرف بزند ، اگر با اشاره بفهماند که ملک را اجاره داده ، یا اجاره کرده ، صحیح است .