مضمون آیه مرج البحرین چیست؟
در آیه 19 تا 22 سوره الرّحمن می‌خوانیم (مَرَجَ الْبَحْرَیْنِ یَلْتَقیانِ – بَیْنَهُما بَرْزَخٌ لایَبْغیانِ – فَبِاَیّ آلاءِ رَبِّکُما تُکَذِّبانِ – یَخْرُجُ مِنْهُما اللّؤْلُؤُ وَالْمَرْجانُ) [خداوند دو دریا را در کنار هم قرار داد و در حالی که با هم تماس دارند، در میان آن دو برزخی است که یکی بر دیگری غلبه نمی‌کند – پس کدامین نعمتهای پروردگارتان را انکار می‌کنید – از ان دو دریا لؤلؤ و مرجان خارج می‌شود]. در تفسیر این آیه، سخن بسیار گفته‌اند ، و در تفسیر نمونه بحث‌های فراوانی در این زمینه آورده‌ایم ، گاه گفته شده است منظور از دو دریا ، دو دریای آب شیرین و شور است ، که در بسیاری از منطق در کنار هم هستند، بی‌آنکه با هم مخلوط گردند ، و این منظره در تمام مناطقی که رودخانه‌های آب شیرین به دریا می‌ریزد به خوبی دیده می‌شود. در (شواهد التنزیل) از (سلمان فارسی) در تفسیر آیه (مَرَجَ الْبَحْرَیْنِ یَلْتَقِیانِ) چنین نقل شده است که (منظور علی (ع) و فاطمه زهرا(س) است) سپس می‌افزاید پیامبر اکرم(ص) فرمود (منظور از یَخْرُجُ مِنْهُمَا اللُؤلُؤْ وَالْمَرْحانُ) حسن و حسین(ع) است). (شواهد التنزیل 2/209) به هر حال این آیه از آیاتی است که دلالت بر فضیلت فوق العاده و جلالت عظیم برای علی (ع) و همسرش و فرزندانش حسن و حسین(ع) می‌کند، چرا که علی(ع) و فاطمه(س) را تشبیه به دو اقیانوس عظیم نموده ، اقیانوسی که نشانة عظمت خداوند و منبع برکات ، و مبدأ علوم و دانشهای بسیار و نشانة بارز اخلاق کریمه، وجود، سخاوت، پاکی و عصمت است، و فرزندانشان را به جواهرات گرانبها و بی‌مانندی تشبیه می‌کند که در دل اقیانوس پرورش یافته و به خارج می‌رسند ، حسن و زیبایی ، و جمال ظاهر و باطن ، و علم و تقوا و فضیلت، و پاکی و عصمت همه در آن درج است. دربارة چه کسی در اسلام این همه فضائل دیده می‌شود ، و چه کسی شایسته‌تر برای جانشینی پیامبر(ص) از علی(ص) و فرزندان او است ، و چه ساده از کنار این همه فضائل گذشته‌اند. eporsesh.com
عنوان سوال:

مضمون آیه مرج البحرین چیست؟


پاسخ:

در آیه 19 تا 22 سوره الرّحمن می‌خوانیم (مَرَجَ الْبَحْرَیْنِ یَلْتَقیانِ – بَیْنَهُما بَرْزَخٌ لایَبْغیانِ – فَبِاَیّ آلاءِ رَبِّکُما تُکَذِّبانِ – یَخْرُجُ مِنْهُما اللّؤْلُؤُ وَالْمَرْجانُ)
[خداوند دو دریا را در کنار هم قرار داد و در حالی که با هم تماس دارند، در میان آن دو برزخی است که یکی بر دیگری غلبه نمی‌کند – پس کدامین نعمتهای پروردگارتان را انکار می‌کنید – از ان دو دریا لؤلؤ و مرجان خارج می‌شود].
در تفسیر این آیه، سخن بسیار گفته‌اند ، و در تفسیر نمونه بحث‌های فراوانی در این زمینه آورده‌ایم ، گاه گفته شده است منظور از دو دریا ، دو دریای آب شیرین و شور است ، که در بسیاری از منطق در کنار هم هستند، بی‌آنکه با هم مخلوط گردند ، و این منظره در تمام مناطقی که رودخانه‌های آب شیرین به دریا می‌ریزد به خوبی دیده می‌شود.
در (شواهد التنزیل) از (سلمان فارسی) در تفسیر آیه (مَرَجَ الْبَحْرَیْنِ یَلْتَقِیانِ) چنین نقل شده است که (منظور علی (ع) و فاطمه زهرا(س) است) سپس می‌افزاید پیامبر اکرم(ص) فرمود (منظور از یَخْرُجُ مِنْهُمَا اللُؤلُؤْ وَالْمَرْحانُ) حسن و حسین(ع) است). (شواهد التنزیل 2/209)
به هر حال این آیه از آیاتی است که دلالت بر فضیلت فوق العاده و جلالت عظیم برای علی (ع) و همسرش و فرزندانش حسن و حسین(ع) می‌کند، چرا که علی(ع) و فاطمه(س) را تشبیه به دو اقیانوس عظیم نموده ، اقیانوسی که نشانة عظمت خداوند و منبع برکات ، و مبدأ علوم و دانشهای بسیار و نشانة بارز اخلاق کریمه، وجود، سخاوت، پاکی و عصمت است، و فرزندانشان را به جواهرات گرانبها و بی‌مانندی تشبیه می‌کند که در دل اقیانوس پرورش یافته و به خارج می‌رسند ، حسن و زیبایی ، و جمال ظاهر و باطن ، و علم و تقوا و فضیلت، و پاکی و عصمت همه در آن درج است. دربارة چه کسی در اسلام این همه فضائل دیده می‌شود ، و چه کسی شایسته‌تر برای جانشینی پیامبر(ص) از علی(ص) و فرزندان او است ، و چه ساده از کنار این همه فضائل گذشته‌اند.
eporsesh.com





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین