در آیه 19 تا 22 سوره الرّحمن می‌خوانیم (مَرَجَ الْبَحْرَیْنِ یَلْتَقیانِ – بَیْنَهُما بَرْزَخٌ لایَبْغیانِ – فَبِاَیّ آلاءِ رَبِّکُما تُکَذِّبانِ – یَخْرُجُ مِنْهُما اللّؤْلُؤُ وَالْمَرْجانُ) [خداوند دو دریا را در کنار هم قرار داد و در حالی که با هم تماس دارند، در میان آن دو برزخی است که یکی بر دیگری غلبه نمی‌کند – پس کدامین نعمتهای پروردگارتان را انکار می‌کنید – از ان دو دریا لؤلؤ و مرجان خارج می‌شود]. در تفسیر این آیه، سخن بسیار گفته‌اند ، و در تفسیر نمونه بحث‌های فراوانی در این زمینه آورده‌ایم ، گاه گفته شده است منظور از دو دریا ، دو دریای آب شیرین و شور است ، که در بسیاری از منطق در کنار هم هستند، بی‌آنکه با هم مخلوط گردند ، و این منظره در تمام مناطقی که رودخانه‌های آب شیرین به دریا می‌ریزد به خوبی دیده می‌شود. در (شواهد التنزیل) از (سلمان فارسی) در تفسیر آیه (مَرَجَ الْبَحْرَیْنِ یَلْتَقِیانِ) چنین نقل شده است که (منظور علی (ع) و فاطمه زهرا(س) است) سپس می‌افزاید پیامبر اکرم(ص) فرمود (منظور از یَخْرُجُ مِنْهُمَا اللُؤلُؤْ وَالْمَرْحانُ) حسن و حسین(ع) است). (شواهد التنزیل 2/209) به هر حال این آیه از آیاتی است که دلالت بر فضیلت فوق العاده و جلالت عظیم برای علی (ع) و همسرش و فرزندانش حسن و حسین(ع) می‌کند، چرا که علی(ع) و فاطمه(س) را تشبیه به دو اقیانوس عظیم نموده ، اقیانوسی که نشانة عظمت خداوند و منبع برکات ، و مبدأ علوم و دانشهای بسیار و نشانة بارز اخلاق کریمه، وجود، سخاوت، پاکی و عصمت است، و فرزندانشان را به جواهرات گرانبها و بی‌مانندی تشبیه می‌کند که در دل اقیانوس پرورش یافته و به خارج می‌رسند ، حسن و زیبایی ، و جمال ظاهر و باطن ، و علم و تقوا و فضیلت، و پاکی و عصمت همه در آن درج است. دربارة چه کسی در اسلام این همه فضائل دیده می‌شود ، و چه کسی شایسته‌تر برای جانشینی پیامبر(ص) از علی(ص) و فرزندان او است ، و چه ساده از کنار این همه فضائل گذشته‌اند. eporsesh.com
مضمون آیه مرج البحرین چیست؟
در آیه 19 تا 22 سوره الرّحمن میخوانیم (مَرَجَ الْبَحْرَیْنِ یَلْتَقیانِ – بَیْنَهُما بَرْزَخٌ لایَبْغیانِ – فَبِاَیّ آلاءِ رَبِّکُما تُکَذِّبانِ – یَخْرُجُ مِنْهُما اللّؤْلُؤُ وَالْمَرْجانُ)
[خداوند دو دریا را در کنار هم قرار داد و در حالی که با هم تماس دارند، در میان آن دو برزخی است که یکی بر دیگری غلبه نمیکند – پس کدامین نعمتهای پروردگارتان را انکار میکنید – از ان دو دریا لؤلؤ و مرجان خارج میشود].
در تفسیر این آیه، سخن بسیار گفتهاند ، و در تفسیر نمونه بحثهای فراوانی در این زمینه آوردهایم ، گاه گفته شده است منظور از دو دریا ، دو دریای آب شیرین و شور است ، که در بسیاری از منطق در کنار هم هستند، بیآنکه با هم مخلوط گردند ، و این منظره در تمام مناطقی که رودخانههای آب شیرین به دریا میریزد به خوبی دیده میشود.
در (شواهد التنزیل) از (سلمان فارسی) در تفسیر آیه (مَرَجَ الْبَحْرَیْنِ یَلْتَقِیانِ) چنین نقل شده است که (منظور علی (ع) و فاطمه زهرا(س) است) سپس میافزاید پیامبر اکرم(ص) فرمود (منظور از یَخْرُجُ مِنْهُمَا اللُؤلُؤْ وَالْمَرْحانُ) حسن و حسین(ع) است). (شواهد التنزیل 2/209)
به هر حال این آیه از آیاتی است که دلالت بر فضیلت فوق العاده و جلالت عظیم برای علی (ع) و همسرش و فرزندانش حسن و حسین(ع) میکند، چرا که علی(ع) و فاطمه(س) را تشبیه به دو اقیانوس عظیم نموده ، اقیانوسی که نشانة عظمت خداوند و منبع برکات ، و مبدأ علوم و دانشهای بسیار و نشانة بارز اخلاق کریمه، وجود، سخاوت، پاکی و عصمت است، و فرزندانشان را به جواهرات گرانبها و بیمانندی تشبیه میکند که در دل اقیانوس پرورش یافته و به خارج میرسند ، حسن و زیبایی ، و جمال ظاهر و باطن ، و علم و تقوا و فضیلت، و پاکی و عصمت همه در آن درج است. دربارة چه کسی در اسلام این همه فضائل دیده میشود ، و چه کسی شایستهتر برای جانشینی پیامبر(ص) از علی(ص) و فرزندان او است ، و چه ساده از کنار این همه فضائل گذشتهاند.
eporsesh.com
- [سایر] درباره آیه کریمه «موج البحرین یلتقیان بینهما برزخ لایبغیان» توضیح دهید؟
- [سایر] مضمون آیه نجوی چیست؟
- [سایر] مضمون آیه ایذاء چیست؟
- [سایر] مضمون آیه حکمت ( آیه 269 سوره بقره ) چیست؟
- [سایر] مضمون آیه انفاق در سوره بقره (آیه 274) چگونه است؟
- [سایر] مضمون آیه 24 سوره صافات چه میباشد؟
- [سایر] مضمون آیه صلوات از دیدگاه مفسّران شیعه و سنی چگونه است؟
- [سایر] باسلام من دنبال ایه ای با مضمون """""" از جایی که فکرش را نمی کنید روزیتان می دهیم """"" هستم. با تشکر
- [سایر] مراد قرآن از «مجمع البحرین» چیست؟
- [سایر] «مجمع البحرین» کدام نقطه ی زمین است؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] سوره هایی که سجده واجب دارد چهار سوره است: 1 سوره سجده (سوره 32) آیه 15. 2 سوره فصلت (سوره 41) آیه 37. 3 سوره نجم (سوره 53) آیه 62. 4 سوره علق(سوره 96) آیه 19.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر در بین خواندن آیه ای شک کند که آیه پیش را خوانده یا نه، یا وقتی آخر آیه را می خواند شک کند که اول آن را خوانده یا نه، به شک خود اعتنا نکند.
- [آیت الله وحید خراسانی] مستحب است که بر بالین محتضر سوره مبارکه یس و صافات و احزاب و ایه الکرسی و ایه پنجاه و چهارم از سوره اعراف و سه ایه اخر سوره بقره بلکه هر چه از قران ممکن است بخوانند
- [آیت الله سیستانی] اگر در بین خواندن آیه شک کند که آیه پیش را خوانده یا نه ، یا وقتی که آخر آیه را میخواند شک کند که اول آن را خوانده یا نه ، باید به شک خود اعتنا نکند .
- [آیت الله نوری همدانی] اگر در بین خواندن آیه ای شک کند که آیة پیش را خوانده یا نه ، یا وقتی آخر آیه را می خواند شک کند که اول آن را خوانده یا نه ،باید به شک خود اعتنا نکند.
- [آیت الله خوئی] اگر در بین خواندن آیه شک کند که آیه پیش را خوانده یا نه، یا وقتی آخر آیه را میخواند شک کند که اول آن را خوانده یا نه، باید به شک خود اعتنا نکند.
- [آیت الله وحید خراسانی] مستحب است که بر بالین محتضر سوره مبارکه یس و صافات و احزاب و ایه الکرسی و ایه پنجاه و چهارم از سوره اعراف و سه ایه اخر سوره بقره بلکه هر چه از قران ممکن است بخوانند
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر در بین خواندن ایه ای شک کند که ایه پیش را خوانده یا نه یا وقتی که اخر ایه را می خواند شک کند که اول ان را خوانده یا نه باید به شک خود اعتنا نکند
- [آیت الله نوری همدانی] مستحب است برای راحت شدن محتضر بر بالین او سوره مبارکة یس و الصافات و آیه الکرسی و آیه پنجاه و چهارم ازو سورة اعراف و سه آیه آخر سوره بقره بلکه هر چه ازو قرآن ممکن بخوانند .
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر در بین خواندن آیه ای شک کند که آیه پیش از آن را خوانده یا نه و یا وقتی آخر آیه را می خواند شک کند که اول آن را خوانده یا نه باید به شک خود اعتنا نکند.