در قرآن به رجعت به معنای رجوع کسی به این دنیا در موارد زیادی اشاره شده است . اینک به برخی از نمونه های آن اشاره می کنیم : 1- خداوند متعال می فرماید:الم تر الی الذین خرجوا من دیارهم و هم الوفا حذر الموت فقال لهم الله موتوا ثم احیاهم(1) ؛((آیا ندیدید کسانی را که از ترس مرگ از دیار خود بیرون رفتند که هزاران تن بودند ، خداوند فرمود: بمیرید ، همه مردند ، سپس آنان را زنده کرد.)) آیه اشاره به زنده شدن هفتاد هزار خانوار دارد که بر اثر طاعون از دنیا رفته بودند. (2) 2- خداوند می فرماید:فقلنا اضربوه ببعضها کذلک یحیی الله الموتی و یریکم آیاته لعلکم تعقلون(3) ؛((پس دستور دادیم که پاره ای از اعضای آن گاو را بر بدن کشته بزنید تا ببینید که خداوند این گونه مردگان را زنده خواهد نمود و قدرت کامل خویش را آشکار خواهد ساخت شاید شما به خرد درآیید)). آیه مربوط به کشته بنی اسرائیل است که به قدرت خداوند زنده شد. (4) 3- خداوند می فرماید:و اذ قلتم یا موسی لن نؤ من لک حتی نری الله جهرة فاخذتکم الصاعقه و انتم تنظرون * ثم بعثناکم من بعد موتکم لعلکم تشکرون(5) ؛((و به بیاد آرید وقتی را که گفتید: ای موسی ما به تو ایمان نمی آوریم مگر آنکه خدا را آشکارا ببینیم پس صاعقه سوزان بر شما فرود آمد و آن را به چشم خود مشاهده کردید. سپس شما را بعد از مرگ برانگیختیم باشد که خدا را شکر گزارید)). آیه مربوط به برخی از قوم حضرت موسی علیه السلام است که تقاضای رویت خدا را به چشم را کردند که این خواسته سبب نزول عذاب و مرگ آنان شد ولی خداوند بار دیگر آنها را زنده کرد. (6) 4- و نیز می فرماید:او کالذی مر علی قریة و هی خاویة علی عروش ها قال انی یحیی هذه الله بعد موتها فاماته الله مائة عام ثم بعثه(7) ؛((یا به مانند آن کسی که به دهکده ای گذر کرد که خراب و ویران شده بود ، گفت : به حیرتم که خداوند چگونه این مردگان را دوباره زنده خواهد کرد. پس خداوند او را صد سال میراند و سپس زنده اش کرد)). آیه مربوط به یکی از انبیای الهی است که پس از صد سال دوباره زنده شد. (8) 5- خداوند از حضرت عیسی حکایت کرده که فرمود::و احیی الموتی باذن الله(9) ؛((من مرده را به اذن خدا زنده می کنم)). طبری می گوید:((حضرت عیسی علیه السلام مردگان را به دعایش زنده می کرد)). (10) مطابق روایات نبوی که هر آنچه در امت های پیشین اتفاق افتاده در این امت نیز واقع خواهد شد مساءله رجوع به دنیا بعد از مرگ در این امت نیز امری واقع شدنی است . پی نوشتها: 1- سوره بقره ، آیه 243. 2- درالمنثور ، ج 1 ، ص 311؛ جامع البیان ، ج 2 ، ص 797. 3- سوره بقره ، آیه 73. 4- درالمنثور ، ج 1 ، ص 79؛ جامع البیان ، ج 1 ، ص 509. 5- سوره بقره ، آیات 55 و 56. 6- درالمنثور ، ج 1 ، ص 70؛ کشاف ، ج 1 ، ص 27. 7- سوره بقره ، آیه 259. 8- کشاف ، ج 1 ، ص 295؛ درالمنثور ، ج 1 ، ص 331؛ جامع البیان ، ج 3 ، ص 40. 9- سوره آل عمران ، آیه 49. 10- جامع البیان ، ج 3 ، ص 375. منبع : موعود شناسی و پاسخ به شبهات، علی اصغر رضوانی، انتشارات مسجد مقدس جمکران
در قرآن به رجعت به معنای رجوع کسی به این دنیا در موارد زیادی اشاره شده است . اینک به برخی از نمونه های آن اشاره می کنیم :
1- خداوند متعال می فرماید:الم تر الی الذین خرجوا من دیارهم و هم الوفا حذر الموت فقال لهم الله موتوا ثم احیاهم(1) ؛((آیا ندیدید کسانی را که از ترس مرگ از دیار خود بیرون رفتند که هزاران تن بودند ، خداوند فرمود: بمیرید ، همه مردند ، سپس آنان را زنده کرد.))
آیه اشاره به زنده شدن هفتاد هزار خانوار دارد که بر اثر طاعون از دنیا رفته بودند. (2)
2- خداوند می فرماید:فقلنا اضربوه ببعضها کذلک یحیی الله الموتی و یریکم آیاته لعلکم تعقلون(3) ؛((پس دستور دادیم که پاره ای از اعضای آن گاو را بر بدن کشته بزنید تا ببینید که خداوند این گونه مردگان را زنده خواهد نمود و قدرت کامل خویش را آشکار خواهد ساخت شاید شما به خرد درآیید)).
آیه مربوط به کشته بنی اسرائیل است که به قدرت خداوند زنده شد. (4)
3- خداوند می فرماید:و اذ قلتم یا موسی لن نؤ من لک حتی نری الله جهرة فاخذتکم الصاعقه و انتم تنظرون * ثم بعثناکم من بعد موتکم لعلکم تشکرون(5) ؛((و به بیاد آرید وقتی را که گفتید: ای موسی ما به تو ایمان نمی آوریم مگر آنکه خدا را آشکارا ببینیم پس صاعقه سوزان بر شما فرود آمد و آن را به چشم خود مشاهده کردید. سپس شما را بعد از مرگ برانگیختیم باشد که خدا را شکر گزارید)).
آیه مربوط به برخی از قوم حضرت موسی علیه السلام است که تقاضای رویت خدا را به چشم را کردند که این خواسته سبب نزول عذاب و مرگ آنان شد ولی خداوند بار دیگر آنها را زنده کرد. (6)
4- و نیز می فرماید:او کالذی مر علی قریة و هی خاویة علی عروش ها قال انی یحیی هذه الله بعد موتها فاماته الله مائة عام ثم بعثه(7) ؛((یا به مانند آن کسی که به دهکده ای گذر کرد که خراب و ویران شده بود ، گفت : به حیرتم که خداوند چگونه این مردگان را دوباره زنده خواهد کرد. پس خداوند او را صد سال میراند و سپس زنده اش کرد)).
آیه مربوط به یکی از انبیای الهی است که پس از صد سال دوباره زنده شد. (8)
5- خداوند از حضرت عیسی حکایت کرده که فرمود::و احیی الموتی باذن الله(9) ؛((من مرده را به اذن خدا زنده می کنم)).
طبری می گوید:((حضرت عیسی علیه السلام مردگان را به دعایش زنده می کرد)). (10) مطابق روایات نبوی که هر آنچه در امت های پیشین اتفاق افتاده در این امت نیز واقع خواهد شد مساءله رجوع به دنیا بعد از مرگ در این امت نیز امری واقع شدنی است .
پی نوشتها:
1- سوره بقره ، آیه 243.
2- درالمنثور ، ج 1 ، ص 311؛ جامع البیان ، ج 2 ، ص 797.
3- سوره بقره ، آیه 73.
4- درالمنثور ، ج 1 ، ص 79؛ جامع البیان ، ج 1 ، ص 509.
5- سوره بقره ، آیات 55 و 56.
6- درالمنثور ، ج 1 ، ص 70؛ کشاف ، ج 1 ، ص 27.
7- سوره بقره ، آیه 259.
8- کشاف ، ج 1 ، ص 295؛ درالمنثور ، ج 1 ، ص 331؛ جامع البیان ، ج 3 ، ص 40.
9- سوره آل عمران ، آیه 49.
10- جامع البیان ، ج 3 ، ص 375.
منبع : موعود شناسی و پاسخ به شبهات، علی اصغر رضوانی، انتشارات مسجد مقدس جمکران
- [سایر] قرآن کدام بازگشت به دنیا را نفی میکند؟ و آیا این نفی، منافاتی با اعتقاد به رجعت دارد؟
- [سایر] آیا به مسأله رجعت درقرآن اشاره شده است؟
- [سایر] قرآن مجید، در سوره ی مؤمنون، درخواست و آرزوی بازگشت به دنیا را رد می کند؛ آیا این با رجعت منافات دارد؟
- [سایر] زودگذر بودن دنیا و بیارزشبودن آن، که بارها در قرآن بدان اشاره شده، به چه معنا است؟
- [سایر] آیا بازگشت امامان به حیات دنیا و بحث رجعت بعد از ظهور حضرت مهدی(عج) قابل اثبات است؟ اصلاً قضیه رجعت که باید به آن معتقد باشیم چیست؟
- [سایر] آیا قرآن مخالف قول به رجعت است؟
- [سایر] شبهه: قرآن مخالف قول به رجعت است؟
- [سایر] طریق رجعت به دنیا در عصر ظهور امام زمان(علیه السلام) را بیان کنید ؟
- [سایر] آیا شهید یا مؤمن در این دنیا میتوانند مشکل کسی را حل کنند؟ در آخرت چطور؟ آیا در قرآن و احادیث به آن اشاره شده است؟
- [سایر] آیا در قرآن کریم به تاریخ آفرینش جهان هستی و عمر دنیا و تعداد دقیق پیامبران دین خدا که می گویند 124000 بوده، اشاره شده است؟
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر اشتباها مشغول خواندن سوره ای شود که سجده واجب دارد چنانچه پیش از رسیدن به ایه سجده بفهمد باید ان سوره را رها کند و سوره دیگر بخواند و اگر بعد از خواندن ایه سجده بفهمد احتیاطا به سجده اشاره نموده و سوره را تمام کند و سوره دیگری هم به قصد قربت مطلقه یعنی اگر وظیفه اش سوره دیگری است این همان باشد وگرنه به عنوان قرایت قران باشد بخواند و بعد از نماز باید سجده ان را به جا اورد
- [آیت الله مظاهری] دوست شدن مرد و زن نامحرم، از گناهان بزرگ است که قرآن شریف آن را در کنار زنا نهاده و از آن نهی نموده است.
- [آیت الله جوادی آملی] .کسی که نمیتواند بنشیند, باید ایستاده نیّت سجده نماید و با اشاره سر و اگر ممکن نبود, با اشاره چشمها و اگر ممکن نبود, به نیت قلبی اکتفا نماید و احتیاط لازم, اشاره کردن با دست و مانند آن است.
- [آیت الله نوری همدانی] کسی که نمی تواند حرف بزند ، اگر با اشاره حرف بزند ، اگر با اشاره حرف بزند ، اگر با اشاره بفهماند که ملک را اجاره داده ، یا اجاره کرده ، صحیح است .
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] کسی که هیچ نمی تواند سجده نماید باید برای سجده با سر اشاره کند و اگر نتواند؛ باید با چشمها اشاره نماید و اگر با چشمها هم نمی تواند اشاره کند بنا بر احتیاط مستحب با دست و مانند آن برای سجده اشاره کند و در قلب نیز نیت سجده نماید.
- [آیت الله خوئی] کسی که هیچ نمیتواند سجده نماید باید برای سجده با سر اشاره کند و اگر نتواند باید با چشمها اشاره نماید، اگر با چشمها هم نمیتواند اشاره کند بنابر احتیاط مستحب با دست و مانند آن برای سجده اشاره کند و در قلب نیز نیت سجده نماید.
- [آیت الله سیستانی] کسی که هیچ نمیتواند سجده نماید ، و مقداری که میتواند خم شود بر آن سجده صدق نمیکند ، باید برای سجده با سر اشاره کند ، و اگر نتواند باید با چشمها اشاره نماید ، و اگر با چشمها هم نمیتواند اشاره کند باید در قلب نیت سجده کند و بنابر احتیاط لازم با دست و مانند آن برای سجده اشاره کند ، و ذکر واجب را بگوید .
- [آیت الله نوری همدانی] اگر پسر بزرگ میّت بیش از یکی باشد ، مثلاً از دو زن او در یک وقت دو پس به دنیا آمده باشد ، باید لباس و قرآن و انگشتر و شمشیر میّت را بطور مساوی بین خودشان قسمت کنند .
- [آیت الله خوئی] اگر پسر بزرگ میت، بیش از یکی باشد، مثلًا از دو زن او در یک وقت دو پسر به دنیا آمده باشد، باید لباس و قرآن و انگشتر و شمشیر میت را به طور مساوی بین خودشان قسمت کنند.
- [آیت الله خوئی] اگر اشتباهاً مشغول خواندن سورهای شود که سجده واجب دارد، چنانچه پیش از رسیدن به آیه سجده بفهمد، باید آن سوره را رها کند و سوره دیگر بخواند، و اگر بعد از خواندن آیه سجده بفهمد، احتیاطاً به سجده اشاره نموده و سوره را تمام کند و بعد از نماز باید سجده آن را بهجا آورد.