بهشت و جهنم در نتیجه اعمال انسان است و خدا ملاک‌های روشنی در مورد بهشتی یا جهنمی بودن ارائه نموده است، مثلاً ایمان به خدا و دوست داشتن اهل بیت و انجام وظایف دینی از قبیل نماز، روزه، نیکی به انسان‌ها و کلیه فروع دین، باعث بهشتی بودن فرد می شود و باالعکس ترک و اجبات دینی باعث جهنمی شدن می گردد. می توان با رجوع به کتب دینی عوامل خوشبختی یا بدبختی در آخرت و دوزخ را شناخت. با شناخت آن‌ها و در راه سعادت جاودانه قدم برداشت. ملاک و معیار بهشتی یا دوزخی بودن مهم است، اما این که چه کسی بهشتی یا دوزخی است، معلوم نیست. به همین خاطر حق نداریم فردی را بهشتی یا جهنمی بدانیم و فقط می توانیم طبق آموزه‌های دینی ملاک‌های بهشتی یا جهنمی بودن را ذکر کنیم. البته به بهشتی بودن بزرگان مثل ائمه اطهار و حضرت عباس(ع) و زینب کبری(س) یقین داریم، هم چنین به جهنمی بودن افرادی مثل معاویه، یزید و شمر نیز اعتقاد راسخ داریم. اما در مورد انسان‌های عادی که بین این دو گروه قرار دارند، نمی‌توانیم حکم قطعی صادر کنیم. در عین حال انسان هایی که دارای ایمان و اعتقاد و اعمال صالح هستند و در ضمن برخی از گناهان را مرتکب شده‌اند، طبق عدل الهی، به اندازه گناه و کارهای ناپسند، دچار عذاب می شوند، سپس وارد بهشت می گردند و یا مورد رحمت الهی واقع می شوند. اما اگر کسی به دلیل تعصّب و لجاجت ولایت پیامبر یا اهل بیت را قبول نداشته و یا این که واجباتی مثل نماز (که در مورد آن خیلی تأکید شده) را عمداً ترک نماید، جنهمی است، مگر این که توبه نماید و انجام اعمال شایسته را پیشه کند. از طرف دیگر انسانی که به وظایف دینی خود عمل می نماید، نباید معذور شده و خود را بهشتی تلقی نماید، بلکه همواره باید خود را مقصر و گناهکار بداند، زیرا هیچ کس توانایی شکر همه نعمت‌های الهی را ندارد. همیشه باید از خداوند طلب عفو نموده و آرزوی بهشت را داشته باشیم. www.eporsesh.com
بهشت و جهنم در نتیجه اعمال انسان است و خدا ملاکهای روشنی در مورد بهشتی یا جهنمی بودن ارائه نموده است، مثلاً ایمان به خدا و دوست داشتن اهل بیت و انجام وظایف دینی از قبیل نماز، روزه، نیکی به انسانها و کلیه فروع دین، باعث بهشتی بودن فرد می شود و باالعکس ترک و اجبات دینی باعث جهنمی شدن می گردد. می توان با رجوع به کتب دینی عوامل خوشبختی یا بدبختی در آخرت و دوزخ را شناخت. با شناخت آنها و در راه سعادت جاودانه قدم برداشت.
ملاک و معیار بهشتی یا دوزخی بودن مهم است، اما این که چه کسی بهشتی یا دوزخی است، معلوم نیست. به همین خاطر حق نداریم فردی را بهشتی یا جهنمی بدانیم و فقط می توانیم طبق آموزههای دینی ملاکهای بهشتی یا جهنمی بودن را ذکر کنیم.
البته به بهشتی بودن بزرگان مثل ائمه اطهار و حضرت عباس(ع) و زینب کبری(س) یقین داریم، هم چنین به جهنمی بودن افرادی مثل معاویه، یزید و شمر نیز اعتقاد راسخ داریم. اما در مورد انسانهای عادی که بین این دو گروه قرار دارند، نمیتوانیم حکم قطعی صادر کنیم. در عین حال انسان هایی که دارای ایمان و اعتقاد و اعمال صالح هستند و در ضمن برخی از گناهان را مرتکب شدهاند، طبق عدل الهی، به اندازه گناه و کارهای ناپسند، دچار عذاب می شوند، سپس وارد بهشت می گردند و یا مورد رحمت الهی واقع می شوند. اما اگر کسی به دلیل تعصّب و لجاجت ولایت پیامبر یا اهل بیت را قبول نداشته و یا این که واجباتی مثل نماز (که در مورد آن خیلی تأکید شده) را عمداً ترک نماید، جنهمی است، مگر این که توبه نماید و انجام اعمال شایسته را پیشه کند. از طرف دیگر انسانی که به وظایف دینی خود عمل می نماید، نباید معذور شده و خود را بهشتی تلقی نماید، بلکه همواره باید خود را مقصر و گناهکار بداند، زیرا هیچ کس توانایی شکر همه نعمتهای الهی را ندارد. همیشه باید از خداوند طلب عفو نموده و آرزوی بهشت را داشته باشیم.
www.eporsesh.com
- [سایر] عدالت خدا در بهشتی یا جهنمی کردن انسان ها، با توجه به تفاوت شرایط محیطی آنها چگونه است؟
- [سایر] از دیدگاه قرآن چه افرادی بهشتی و چه افرادی جهنمی هستند؟
- [سایر] نعمت های بهشتی و عذاب های جهنمی بر چه اساسی شامل حال افراد می شود؟
- [سایر] در کدام سوره از قرآن از چهار زن بهشتی و چهار مرد جهنمی سخن گفته شده است؟ نام آنان چیست؟
- [سایر] آیا زنان دنیا در بهشت برتری بر حوریان بهشتی دارند؟
- [سایر] آیا عذاب جهنم و نعمت بهشتی، مانند چیزهایی است که در این دنیا احساس میکنیم؟
- [سایر] چرا خدا انسان های بد را خلق کرد، با اینکه می دانست جهنمی خواهند شد؟
- [سایر] در دنیا طوری خوب زندگی کنیم که آخرت به نعمتهای بهشتی دست یابیم؛ آیا مقام بالاتری غیر از این وجود ندارد؟!
- [سایر] برای کسانی که بهشتی در دنیا برای خود ساخته اند، چگونه می توان با وعده بهشت، آنها را جذب دین کرد؟
- [سایر] ظروف بهشتی چگونه است؟
- [آیت الله مظاهری] اگر مجتهدی که انسان از او تقلید میکند از دنیا برود، بقاء بر تقلید از او جایز است نه واجب. گرچه مجتهدِ میّت، اعلم از مجتهدینِ زنده باشد.
- [آیت الله سبحانی] انسان می تواند اعتکاف را از جانب خود و یا از جانب افراد از دنیا رفته انجام دهد، ولی از طرف فرد زنده جایز نیست.
- [آیت الله اردبیلی] (مجهولالمالک) به مالی میگویند که صاحب آن مشخص نیست.
- [امام خمینی] اگر مالی را برای کسانی که به دنیا نیامدهاند وقف کند درست نیست ولی وقف برای اشخاصی که بعضی از آنها به دنیا آمدهاند صحیح و آنها که به دنیا نیامدهاند بعد از آمدن به دنیا با دیگران شریک میشوند.
- [آیت الله اردبیلی] هرگاه انسان کسی را وصیّ کند و بگوید که: (اگر آن فرد از دنیا رفت، فلانی وصی باشد)، بعد از آن که وصیّ اوّل مُرد، وصیّ دوم باید کارهای میّت را انجام دهد.
- [آیت الله مظاهری] محلی را که انسان برای اقامت و زندگی خود اختیار کرده وطن اوست چه در آنجا به دنیا آمده و وطن پدر و مادرش باشد، یا خودش آنجا را برای زندگی اختیار کرده باشد.
- [آیت الله سیستانی] محلی را که انسان برای اقامت دائمی و زندگی خود اختیار کرده ، وطن اوست ، چه در آنجا به دنیا آمده و وطن پدر و مادرش باشد ، یا خودش آنجا را برای زندگی اختیار کرده باشد .
- [آیت الله نوری همدانی] محلی را که انسان برای اقامت و زندگی خود اختیار کرده وطن او است ، چه در آنجا به دنیا آمده و وطن پدر و مادرش باشد ، یا خودش آنجا را برای زندگی اختیار کرده باشد .
- [آیت الله بروجردی] محلی را که انسان برای اقامت خود اختیار کرده وطن او است، چه در آن جا به دنیا آمده و وطن پدر و مادرش باشد، یا خودش آن جا را برای زندگی اختیار کرده باشد.
- [آیت الله خوئی] محلی را که انسان برای اقامت و زندگی خود اختیار کرده وطن اوست، چه در آنجا به دنیا آمده و وطن پدر و مادرش باشد یا خودش آنجا را برای زندگی اختیار کرده باشد.