در نظام اسلامی، حکومت دینی ولیّ فقیه انتخابی است یا انتصابی؟
از نظر کلیت انتصابی است و از نظر تعیین مصداق، انتخابی است.
از نظر کلیت انتصابی است و از نظر تعیین مصداق، انتخابی است.
عنوان سوال:
در نظام اسلامی، حکومت دینی ولیّ فقیه انتخابی است یا انتصابی؟
پاسخ:
از نظر کلیت انتصابی است و از نظر تعیین مصداق، انتخابی است.
پرسشهای مرتبط از این مرجع
- آیا در حکومت ولایی، ولیّ فقیه از سوی مردم عزل و نصب میشود یا نه؟
- آیا در حکومت ولایی، مردم هم میتوانند بر عملکرد ولیّ فقیه نظارت کنند یا خیر؟
- آیا در حکومت ولایی، ولیّ فقیه مقیّد به قانون اساسی است یا این که قانون اساسی با تنفیذ وی مشروعیت مییابد و او میتواند خارج از دایره قانون اساسی عمل کند؟ در این صورت چرا در اصل مربوط به مسئولیتهای ولایت فقیه، وظائف و اختیارات او احصاء و شمارش شده است؟ (و این در حالی است که میدانیم قانون گذار در مقام بیان بوده ولی در عین حال وظائف ولیّ فقیه را احصاء کرده و طبعاً خارج از آن دایره وظیفه و مسئولیتی را بر عهده و اختیار او نگذارده است).
- آیا مراد از ولایت فقیه طبق نظر حضرت عالی (ولایت انتصابی مطلقه فقیه) است یا خیر؟ در این صورت هر چهار قید را به طور مختصر تعریف فرمایید. (ولایت انتصاب اطلاق فقیه).
- اختیارات ولیّ فقیه نسبت به خارج از مرزها چگونه است؟ و حیطه ولایت تا کجاست؟
- خصوصیّات یک مراسم عروسی اسلامی در نظام مقدّس جمهوری اسلامی را بیان فرمایید.
- 1 آیا واجب است که انسان در زمان غیبت از شخصی به عنوان ولیّ فقیه پیروی کند؟
- آیا اعلام عید فطر مخصوص حاکم شرع (ولیّ فقیه جامع شرائط) است یا مراجع تقلید نیز میتوانند اعلام عید فطر نمایند؟
- اگر دختر جوانی نخواهد اصلاً ازدواج کند ولی همه شئونات دیگر اسلامی را رعایت کند و باعث فساد در جامعه نشود آیا مرتکب گناه شده است. آیا ازدواج در دین اسلام امری واجب است؟
- آیا ولیّ فقیه میتواند در احکام شرعی دخالت کند؟
پرسشهای مرتبط از دیگر مراجع
- [سایر] رسالت و هدف اصلی قرآن چیست؟ اگر هدایت است، قلمرو این هدایت تا کجاست؟ آموزش شیوه حکومت، فنون تعلیم و تربیت و...؟
- [سایر] آیا سورههایی که به نام پیامبران است، بر آنها نازل شده است؟
- [سایر] آیا انسانی که مرده، ولی هنوز دفن نشده، فشار قبر ندارد؟ و سوال و جوابی از او نمیشود؟
- [سایر] سوره نحل در کجا نازل شده است؟ و موضوع آن در مورد کدام یک از حشرات است؟
- [سایر] سند روایت تاریخ طبری درباره هجوم به خانه حضرت زهرا(س) به این صورت است: (حَدَّثنا ابنُ حُمَیْد، قال: حَدَّثَنا جَرِیر، عَنْ مُغِیرَة، عَنْ زِیَادِ بْنِ کُلَیْبٍ). ابن حُمید - راوی اول - چه کسی است؟ در جوابیه یورش به خانه وحی که اهل سنت نوشتهاند، چنین آمده است: راوی اول: ابن حمید، ابو عبدالله الرازی، متوفای سال 248ه.ق است. این شخص متهم به دروغگو بودن است. (ذهبی، شمس الدین، محمد بن احمد، میزان الاعتدال ج 3، ص 530، شماره شرح حال: 7453). اما در مقالهای از شیعه خواندم که: مُحَمَّد بن حمید بن حیان التمیمی است که در کتاب (تهذیب الکمال) خیلی توثیق شده است. حال بفرمایید این راوی کدام یکی است؟ اولی که دروغگو است یا دومی؟ همچنین مطرح کردهاند که آخرین راوی خود شاهد این ماجرا نبوده است. بنابراین، روایت منقطع است. پس آخرین راوی که به نقل داستان پرداخته است، وی گرچه مورد توثیق علمای جرح و تعدیل قرار گرفته است، اما خود شخصاً شاهد ماجرای سقیفه و جریان رفتن عمر بن خطاب به خانه فاطمه زهرا(س) نبوده است. وی از تابعینی؛ مانند ابراهیم نخعی، سعید بن جبیر، عامر شعبی و فضیل بن عمرو فقیمی روایت کرده است. (تهذیب الکمال من اسماء الرجال، ج 9، ص 504، شماره شرح حال 2065). و در زمان حکومت یوسف بن عمرو در سال 120 قمری وفات نموده است. (الطبقات الکبری، ج 6، ص 330؛ تهذیب التهذیب، ج 3، ص 334).
- [سایر] آیا این حقیقت دارد که خداوند بلند مرتبه از حق خود در آن دنیا در مقابل بندگان خود میگذرد ولی از حق مردم نه؟
- [سایر] برخی میگویند: تجوید یک طرح استعماری است و تنها برای مشغول کردن مسلمانان به ظاهر قرآن به وجود آمده است. آیا این سخن صحیح است؟
- [سایر] چرا در بعضی موارد، تلاوت قرآن امامان معصوم(علیهم السلام) با تلاوت قرآن امروزی ما متفاوت است، آیا در قرآن تحریفی واقع شده است؟
- [سایر] خداوند درباره فایدههای قرآن چه فرموده است؟
- [سایر] سوره اصحاب کهف، درباره چه موضوعی است؟
مسائل مرتبط از این مرجع
مسئله مرتبط یافت نشد