راهنمـا
درباره مـا
حمایت از ما
استفتائات آیت الله نوری همدانی
آدرس:
http://www.noorihamedani.com
کسی که لال نیست میتواند با اشارهای که مقصود او را برساند وصیت کند یا خیر؟
میتواند وصیت کند.
عنوان سوال:
کسی که لال نیست میتواند با اشارهای که مقصود او را برساند
وصیت
کند یا خیر؟
پاسخ:
میتواند
وصیت
کند.
پرسشهای مرتبط
از این مرجع
پرسشهای مرتبط
از دیگر مراجع
مسائل مرتبط
از این مرجع
مسائل مرتبط
از دیگر مراجع
پرسشهای مرتبط از این مرجع
آیا تسمیه اشخاص لال که قدرت بر ادای درست تسمیه ندارند صحیح است؟
شخصی که چندین سال خادم مسجد بوده آیا میتواند وصیت کند که او را در حیاط یا کفش کن یا در آستانه دفن کنند؟
پدری در حال حیات خودش بعضی از فرزندان را بر بعضی در هبه اموال ترجیح داده ولی بدون مرجح دنیوی و اخروی و بعد از مرگ بین ورثه نزاع میشود یا حکم شرع میتواند در وصیّت دخل و تصرف کند؟
اگر این گفته را وصیّت حساب کنیم آیا لازم است که حتماً به صیغه وصیت باشد؟
اگر فرد وصیت کند که پس از فوت ، عضوی از او را به دیگری پیوند زنند ، آیا اولیاء میت می توانند به وصیت عمل ننمایند ؟
این جانب چون وصیت شرعی برای ورثه دارم، در ضمن وصیت کتبی تا چه حد از اموالم را به ورثه میتوانم اختصاص بدهم؟
ب - اگر ناظر به وصیت عمل نکرد آیا میتوان او را عزل و شخص امینی که به وصیت عمل کند، جای آن قرار داد؟
اگر فردی طبق سوال قبل وصیت کرده و پزشک به وصیت عمل نموده است ، آیا اولیاء میت می توانند علیه پزشک شکایت نمایند ؟
زنی که واجب الحجّ است وصیّت کرده که از اص ترکهاش برای او حجّ بلدی توسط وصیش انجام شود، حال استطاعت جانی و مالی و غیره برای وصی او فراهم است، فقط از حیث عدم شرکت در نام نویسی برای حجّ، آنهم با عذری، استطاعت راهی ندارد، آیا میتواند حجّ نیابی را انجام دهد؟
زنی که واجب الحجّ است وصیّت کرده که از اص ترکهاش برای او حجّ بلدی توسط وصیش انجام شود، حال استطاعت جانی و مالی و غیره برای وصی او فراهم است، فقط از حیث عدم شرکت در نام نویسی برای حجّ، آنهم با عذری، استطاعت راهی ندارد، آیا میتواند حجّ نیابی را انجام دهد؟
پرسشهای مرتبط از دیگر مراجع
[سایر] آیا در نهج البلاغه به موضوع ظهور و منجی عالم بشریت، اشارهای شده است؟
[سایر] نماز یکی از افعال انسان و عرض است، در حالیکه انسان جوهر است، پس چطور عرض میتواند جوهر را به کمال برساند. به عبارت دیگر، فعل چطور میتواند فاعل را به کمال برساند؟
[آیت الله بهجت] نحوه ی نماز خواندن شخص لال و گنگ چگونه است؟
[سایر] آیا قرآن کران و لال ها را انسان های پستی می داند که برای مذمت از واژه کر و لال استفاده می کند؟
[سایر] آیا در قرآن کریم، اشارهای به یاران امام مهدی (عج) شده است؟
[سایر] آیا در کتابهای اهلسنّت درباره یورش به خانه حضرت فاطمه زهرا(سلام الله علیها) اشارهای شده است؟
[آیت الله علوی گرگانی] آیا وصیّ میتواند بقیّه اعمال وصیّت را طبق وصیّتی به غیر واگذار کند؟
[آیت الله علوی گرگانی] آیا بچّه میتواند مایملک خود را وقف یا وصیّت به وقف نماید؟
[سایر] آیا در قرآن درباره دروغ بستن و پشت سر یک آدم بیگناه حرف زدن اشارهای شده یا نه؟ توضیح دهید.
[سایر] چرا خداوند برخی از انسان ها را نابینا یا کر و لال آفرید؟
مسائل مرتبط از این مرجع
اگر نوشته ای به امضاء یاا مهر میّت ببینند چنانچه مقصود او را بفهماند و معلوم باشد که برای وصیّت کردن نوشته ، باید مطابق آن عمل کنند .
اگرانسان بفهمد کسی او را وصیّ کرده ، چنانچه به اطّلاع وصیّت کننده برساند که برای انجام وصیّت او حاضر نیست ، لازم نیست بعد از مردن او به وصیّت عمل کند . ول اگر پیش از مردن او نفهمد که او را وصیّ کرده ، یا بفهمد و به او اطّلاع ندهد که برای عمل کردن به وصیّت حاضر نیست ، در صورتی که مشقّت نداشته باشد ، باید وصیّت او را انجام دهد و نیز اگر وصیّ پیش از مرگ ، موقعی ملتفت شود که مریض به واسطة شدّت مرض نتواند به دیگری وصیّت کند ، باید وصیّت را قبول نماید .
اگرکسی که وصیّت کرده بمیرد ، وصیّ نمی تواند دیگر یرا برای انجام کارهای میّت معیّن کند و خود از کار کناره نماید ، ولی اگر بداند مقصود میّت این نبوده که خود وصیّ آن کار را انجام دهد ، بلکه مقصودش فقط انجام کار بوده ، می تواند دیگری را از طرف خود وکیل نماید .
اگر امانت دار نشانه های مرگ را در خود ببیند ، چنانچه ممکن است ، باید امانت را به صاحب آن یا وکیل او برساند و اگر ممکن نیست باید آن را به حاکم شرع بدهد وچنانچه به حاکم شرعدسترسی ندارد ، در صورتی که وارث او امین است و از امانت اطّلاع دارد ، لازم نیست وصیّت کند وگرنه باید وصیّت کند و شاهد بگیرد و به وصیّ و شاهد ، اسم صاحب مال و جنس و خصوصیّات مال و محلّ آن را بگوید .
اگرانسان از وصیّت خود برگردد مثلاً بگوید ثلث مالش را به کسی بدهند ، بعد بگوید به او ندهند وصیّت باطل می شود ، و اگر وصیّت خود را تغییر دهد ، مثل آنکه قیّمتی برای بچه های خود معیّن کند بعد دیگری را بجای او قیّم نماید ، وصیّت اوّلش باطل می شود و باید به وصیّت دوّم او عمل نمایند .
مقصود از یک ماه ، ابتدای خون دیدن است تا سی روز ، نه از روز اول ماه تا آخر ماه .
اگر کاری کند که معلوم شود از وصیّت خود برگشته مثلاً خانه ای را که وصیّت کرده به کسی بدهند بفروشد ؛ یا دیگری را برای فروش آن وکیل نماید ، وصیّت باطل می شود .
اگر وصیّت کند چیزی به کسی بدهند و آن کس پیش از آنکه قبول کند یا رد نماید بمیرد ، تا وقتی ورثة او وصیّت را رد نکرده اند میتوانند آن چیز را قبول نمایند ولی این در صورتی است که وصیّت کننده از وصیّت خود بر نگردد ، و گرنه حقّ به آن چیز ندارد .
کسی که انسان وصیّت می کند که چیزی به او بدهند باید وجود داشته باشد ، پس اگر وصیّت کند به بچّه ای که ممکن است قلان زن حامله شود چیزی بدهند باطل است . ولی اگ روصیّت کند به بچّه ای که در شکم مادر است چیزی بدهند ، اگر چه هنوز روح نداشته باشد ، وصیّت صحیح است ، پس اگر زنده به دنیا آمد ، باید آنچه را که وصیّت کرده به او بدهند ، و اگر مرده به دنیا آمد ، وصیّت باطل می شود و آنچه را که برای او وصیّت کرده ، ورثه میان خودشان قسمت می کنند.
اگر موی خود را به بدن میت برساند یا بدن خود را به موی میت یا موی خود را به موی میت برساند ، احتیاط واجب آن است که غسل کند .
مسائل مرتبط از دیگر مراجع
[آیت الله اردبیلی] کسی که میخواهد وصیّت کند، میتواند با اشارهای که مقصودش را بفهماند وصیّت کند، ولی تا میتواند باید به گونهای وصیّت کند که مقصود را بدون ابهام بفهماند.
[آیت الله خوئی] کسی که نمیتواند حرف بزند، اگر با اشاره مقصود خود را بفهماند، برای هر کاری میتواند وصیت کند، بلکه کسی هم که میتواند حرف بزند اگر با اشارهای که مقصودش را بفهماند وصیت کند صحیح است.
[آیت الله سیستانی] کسی که نمیتواند حرف بزند، اگر با اشاره مقصود خود را بفهماند، برای هر کاری میتواند وصیّت کند، بلکه کسی هم که میتواند حرف بزند، اگر با اشارهای که مقصودش را بفهماند وصیّت کند، صحیح است.
[آیت الله شبیری زنجانی] کسی که نمیتواند حرف بزند، اگر با اشاره یا کتابت مقصود خود را بفهماند برای هر کاری میتواند وصیّت کند، بلکه کسی هم که میتواند حرف بزند اگر با کتابت یا اشارهای که مقصودش را بفهماند وصیّت کند صحیح است.
[آیت الله بروجردی] کسی که نمیتوانند حرف بزند، اگر با اشاره مقصود خود را بفهماند، برای هر کاری میتواند وصیت کند و کسی هم که میتواند حرف بزند، اگر در کارهای کوچک و کم ارزش با اشارهای که مقصودش را بفهماند وصیت کند صحیح است، ولی در کارهای بزرگ مثل آن که بخواهد وصیت کند مبلغ زیادی به کسی بدهند، اشاره فائده ندارد.
[آیت الله علوی گرگانی] کسی که نمیتواند حرف بزند، اگر با اشاره مقصود خود را بفهماند، برای هر کاری میتواند وصیّت کند و کسی هم که میتواند حرف بزند، اگر در کارهای کوچک وکم ارزش با اشارهای که مقصودش را بفهماند وصیّت کند صحیح است بلکه در کارهای بزرگ هم مثل آن که بخواهد وصیّت کند مبلغ زیادیبه کسی بدهند اگر اشاره او دلالت بر مقصودش بکند، کفایت میکند.
[امام خمینی] کسی که میخواهد وصیت کند با اشارهای که مقصودش را بفهماند میتواند وصیت کند اگر چه لال نباشد.
[آیت الله مکارم شیرازی] کسی که می خواهد وصیت کند می تواند با گفتن یا نوشتن مقصود خود را بفهماند و اگر قادر به سخن گفتن و نوشتن نباشد می تواند با اشاره ای که مقصودش را برساند وصیت کند.
[آیت الله سبحانی] کسی که می خواهد وصیت کند با اشاره ای که مقصودش را بفهماند می تواند وصیت کند اگرچه لال نباشد.
[آیت الله شبیری زنجانی] اگر کسی که وصیّت کرده بمیرد وصیّ نمیتواند مسؤولیّت کار را بر عهده دیگری بگذارد و خود از مسؤولیّت کار کناره گیرد، ولی اگر بداند مقصود وصیّتکننده این نبوده که وصیّ شخصا مسؤول باشد، بلکه مقصودش فقط انجام امر وصیّت باشد، میتواند مسؤولیّت کار را به کسی واگذار نماید که به نظر وصیّت کننده با وصیّ تفاوتی ندارد.
وصیت
وصیت به معنای توصیه و سفارش فردی با فرد دیگر است.
وصیت
وصیت به معنای توصیه و سفارش فردی با فرد دیگر است.
×
ارسال نظر
نام و نام خانوادگی
عنوان
*
متن
*