راهنمـا
درباره مـا
حمایت از ما
استفتائات آیت الله علوی گرگانی
آدرس:
http://www.gorgani.ir
آیا شطرنج حلال است یا حرام؟
به نظر ما شطرنج حرام است.
عنوان سوال:
آیا
شطرنج
حلال
است یا حرام؟
پاسخ:
به نظر ما
شطرنج
حرام است.
پرسشهای مرتبط
از این مرجع
پرسشهای مرتبط
از دیگر مراجع
مسائل مرتبط
از این مرجع
مسائل مرتبط
از دیگر مراجع
پرسشهای مرتبط از این مرجع
بازی با شطرنج و پاسور چگونه است؟
حکم بازی شطرنج و بیلیارد و ورق چیست؟
بچّه حیوان جلاّل اگر قبل از استبراء بدنیا بیاید گوشتش حرام است یا حلال؟
مال حلال مخلوط به حرام، در چه صورتی باید دوبار تخمیس شود؟
عقیم کردن حیوانات اعمّ از حلال گوشت یا حرام گوشت چه صورت دارد؟
از کجا میشود تشخیص داد گوشت پرندهای حلال است یا حرام؟
آیا میتوان هنر را ردهبندی فقهی (حلال و حرام، مکروه و مباح) کرد؟
صید بز کوهی و حیوانات دیگر از محدودهای که دولت ممنوع اعلام کرده چه صورتی دارد؟ در صورت صید، آیا خوردن آن حرام است و اگر حرام باشد از چه راهی میتوان آن را حلال کرد؟
خرید و فروش پرنده چه حکمی دارد و آیا در این جهت فرقی بین پرنده حلال گوشت و حرام گوشت وجود دارد یا خیر؟
اگر پس از ذبح حیوان شکّ کنیم که آیا چهار رگ را بریدیم یا نه تکلیف چیست حیوان حلال است یا حرام؟
پرسشهای مرتبط از دیگر مراجع
[سایر] آیا بازی شطرنج حرام است؟
[سایر] فلسفه حرمت بازی با شطرنج یا پاسور چیست؟ طبق نظر برخی از فقها این کار جایز است؛ پس چگونه چیزی که حرام بوده، اینک حلال شده است؟ مگر احکام دین ثابت نیست؟
[آیت الله فاضل لنکرانی] آیا بازی کردن با شطرنج حرام است؟
[آیت الله اردبیلی] آیا تخته نرد که از اسباب سرگرمی به شمار میآید و همچون شطرنج بازی فکری است حرام بوده یا حلال است البته به شرط عدم شرط بندی؟ آیا برگزاری مسابقات تحت نظر مراجع ذیصلاح به صورت حرفهای و لیگ در اماکن ورزشی همچون خانههای شطرنج از نظر حضرتعالی مجاز میباشد یا خیر؟
[سایر] چطور شد بعد از انقلاب شطرنج حلال شد؟ اگر بچه ای شطرنج داخل خانه می آورد، پدر و مادرش آن را در خانه نگه نمی داشتند و می گفتند: اگر شطرنج در خانه باشد، ملائکه نفرین می کنند و برکت نازل نمی شود؛ ولی حالا نه تنها در خانه ها هست، بلکه جمهوری اسلامی فدراسیون شطرنج درست کرده، چرا؟
[آیت الله بهجت] آیا بازی هایی که حرام است مانند: ورق و شطرنج اگر با کامپیوتر انجام شود، چه صورتی پیدا می کند؟
[سایر] نظر اسلام درباره شطرنج چیست و شطرنج و امامان چه رابطه ای داشتند؟
[سایر] نظر اسلام درباره شطرنج چیست؟
[آیت الله اردبیلی] بازی شطرنج چه حکمی دارد؟
[آیت الله اردبیلی] بازی شطرنج چه حکمی دارد؟
مسائل مرتبط از این مرجع
چون رادیو وتلویزیون هم منافع حلال وهم منافع حرام دارد، خرید وفروش آنها برای منافع حلال مانعی ندارد ولی در صورتی که مواظب باشند خانواده وبچهها استفاده حرام از آنها نکنند.
اگر مال حلال با مال حرام به طوری مخلوط شود که انسان نتواند آنها را از یکدیگر تشخیص دهد وصاحب مال حرام ومقدار آن، هیچکدام معلوم نباشد، باید خمس تمام مال را بدهد، و بقیه مال حلال میشود.
انسان اگرچه مخارج عائله خود را از مال حرام بدهد، باید فطره آنان را از مال حلال بدهد.
حیوان حرام گوشتی که خون جهنده ندارد مانند مار با سر بریدن حلال نمیشود ولی مرده آن پاک است.
اگر مال حلال با حرام مخلوط شود وانسان مقدار حرام را بداند ولی صاحب آن را نشناسد، باید آن مقدار را به نیّت صاحبش صدقه بدهد، و احتیاط واجب آن است که از حاکم شرع هم اذن بگیرد.
اگر خمس مال حلال مخلوط به حرام را بدهد و بعد بفهمد که مقدار حرام بیشتر از خمسبوده، بنابراحتیاط واجببایدمقداریکه میداند از خمس بیشتر بوده، با اذن حاکم شرع از طرف صاحب آن صدقه بدهد.
اگر چیزی که میشود استفاده حلال از آن ببرند به قصد این بفروشد که آن را در حرام مصرف کنند مثلاً انگور را به این قصد بفروشد که از آن شراب تهیّه نماید، معامله آن حرام وباطل است.
حیوان حلال گوشت وحشی در صورتی با شکار کردن پاک و حلال میشود که بتواند فرار کند یا پرواز کند، بنابر این بچه آهو که نمیتواند فرار کند وبچه کبک که نمیتواند پرواز نماید، با شکار کردن پاک وحلال نمیشود و اگر آهو وبچهاش را که نمیتواند فرار کند، با یک تیر شکار نماید، آهو حلال وبچهاش حرام است.
اگر شک داشته باشد که لباسش از حیوان حلال گوشت است یا حرام نماز با آن صحیح است.[چه در داخله تهیّه شده باشد چه در خارجه]گوشت
رادیو و تلویزیون هم دارای منافع حلال و عقلایی بسیار و هم دارای منافع حرام است وجائز است انتفاع بردن از آنها به نحو حلال از قبیل اخبار و مواعظ و نشان دادن چیزهای حلال برای تعلیم وتربیت صحیح یا نشان دادن کالاها و عجایب خلقت از برّ وبحر، وامّا چیزهای حرام از قبیل پخش غنا و موسیقی و اشاعه منکرات و پخش قوانین خلاف اسلام و مدح خائن و ظالم و ترویج باطل و ارائه چیزهائی که اخلاق جامعه را فاسد و عقاید آنان را متزلزل میکند حرام و معصیت است و شنیدن و نگاه کردن آنها هم جائز نیست.
مسائل مرتبط از دیگر مراجع
[آیت الله اردبیلی] تخمِ پرندگان حلال گوشت، حلال و تخمِ پرندگان حرام گوشت، حرام است و اگر بین حلال و حرام مشتبه شود، تخمهایی که دو طرف آن مساوی باشد، حرام است و تخمهایی که یک طرف آن باریکتر باشد، حلال است.
[آیت الله فاضل لنکرانی] تخم حیوانات دریایی حلال، حلال و تخم حیوانات دریایی حرام، حرام است.
[آیت الله فاضل لنکرانی] تخم پرندگان حلال، حلال و تخم پرندگان حرام، حرام است. و اگر مشتبه باشد تخمهائی که دو طرف آن مساوی است حرام است و تخمهائی که یک طرف آن باریک تر است حلال است.
[آیت الله مظاهری] تخم و شیر از حیوان حلال گوشت حلال است و از حیوان حرام گوشت حرام است، و تخم ماهی که به آن خاویار میگویند اگر از ماهی فلسدار باشد حلال است.
[آیت الله اردبیلی] تخم ماهی حلال گوشت (خاویار) هرچند نرم و لَزِج باشد حلال است و تخم ماهی حرام گوشت هرچند سفت و خشن باشد حرام میباشد و اگر در موردی مشتبه شود که از قبیل حلال است یا حرام، بنابر احتیاط اگر لَزِج و نرم باشد، از مصرف آن خودداری شود و اگر سفت و زبر باشد، خوردن آن حلال است.
[آیت الله بهجت] خرید و فروش آلات لهو، مثل تار و حتی سازهای کوچک و همچنین آلات قمار از قبیل نرد و شطرنج حرام است، مگر اینکه منفعت مشروع و حلالی از آن برده شود، و معامله برای آن منفعتِ حلال واقع شود، که بنابر اظهر در این صورت معامله صحیح است، و اگر معامله برای مواد تشکیل دهنده آنها صورت گیرد، باید یا شکسته شود و یا مطمئن باشد که خریدار خود میشکند.
[آیت الله مظاهری] اگر شک داشته باشیم حیوانی حلال گوشت است یا حرام گوشت، خوردن گوشت و شیر و تخم آن حلال است.
[آیت الله مکارم شیرازی] جایز نیست چیزی که فایده حلال و حرام هر دو دارد به قصد فایده حرام عاریه بدهند.
[آیت الله بهجت] خرید و فروش رادیو و تلویزیون، که دارای منافع حلال و حرام است، به قصد منفعت حلال مانعی ندارد؛ و همچنین است استفاده از آن در جهت حلال، ولی بههیچوجه نباید از آن استفاده حرام بکنند، و نیز باید در دسترس کسی که استفاده حرام میکند قرار ندهند.
[آیت الله شبیری زنجانی] عاریه دادن چیزی که استفاده حلال ندارد، مثل آلات لهو و قمار و همچنین عاریه دادن چیزی که هم استفاده حلال و هم استفاده حرام دارد برای استفاده حرام باطل است.
شطرنج
شطرنج به یکی از آلات قمار گفته می شود که در فقه بر حلیت و حرمت بازی با آن بحث شده است .
حلال
حلال،این عنوان در مقابل حرام وبه معنای انچه که از لحاظ شرعی جایز است.
شطرنج
شطرنج به یکی از آلات قمار گفته می شود که در فقه بر حلیت و حرمت بازی با آن بحث شده است .
×
ارسال نظر
نام و نام خانوادگی
عنوان
*
متن
*