راهنمـا
درباره مـا
حمایت از ما
استفتائات آیت الله بهجت
آدرس:
http://bahjat.ir
استفاده از چیزی که صاحبش آن را رها کرده، چه حکمی دارد؟
اگر کاملاً از آن اعراض کرده، جایز است.
عنوان سوال:
استفاده از چیزی که صاحبش آن را رها کرده، چه حکمی دارد؟
پاسخ:
اگر کاملاً از آن
اعراض
کرده، جایز است.
پرسشهای مرتبط
از این مرجع
پرسشهای مرتبط
از دیگر مراجع
مسائل مرتبط
از این مرجع
مسائل مرتبط
از دیگر مراجع
پرسشهای مرتبط از این مرجع
گرفتن ماهی خاویار چه حکمی دارد؟ آیا باید آن را رها کنیم یا استفاده از آن جایز است؟
فردی گوسفندی را که صاحبش بین دوسه نفر مشتبه است ، تلف کرده است. تلف کننده چه وظیفه ای دارد؟
اگر پولی پیدا کردیم که صاحبش را نمی شناسیم آیا می توانیم، آن را در صندوق صدقات بیندازیم؟
ساعتی را پیدا کردم و چند نوبت نیز آن را اعلان نموده و صاحبش پیدا نشد، حالا تکلیف من چیست؟
مال ارزانی اضافه قیمت پیدا می کند و صاحبش با فروش آن تجارت می کند. آیا به این زیادتی خمس تعلّق می گیرد؟
چند سال پیش قطعه ای طلا پیدا کردم و آن را فروختم. اکنون صاحبش را نمی شناسم پول آن را در چه راهی مصرف کنم؟
شخصی که در نماز شک به صحیح بودن نماز می کند؛ آیا می تواند بدون شکستن نماز، آن را رها کرده و نماز را از سر بگیرد؟
2) در فرض فوق اگر بیمار یا ولیّ او، شرط را قبول نکردند، آیا پزشک می تواند بیمار را رها نماید؟
مردی زنش را بدون طلاق رها کرده و زن و بچّه هایش به سختی زندگی را گذرانده اند. اکنون که زن وفات کرده، سراغ فرزندان آمده و مطالبه ی ارث او را می کند. آیا چنین حقّی دارد؟
در تصادفی، راننده مقصّر، مصدوم را در بیابان رها کرده و مصدوم در همان جا فوت کرده است. به تشخیص کارشناس، اگر مصدوم به بیمارستان می رسید، معالجه و خوب می شد. حکم چیست؟
پرسشهای مرتبط از دیگر مراجع
[آیت الله مکارم شیرازی] آیا می توان حج واجب را رها نمود؟ در صورتیکه می توان رها کرد در چه مرحله ای می شود حج را رها کرد و اگر نمی توان رها کرد از کدام مرحله حج نمی توان رها نمود؟
[سایر] رها کردن مجادله نشانه چیست؟
[آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه بعد از یک سال اعلان کردن، صاحب مال پیدا نشود و مال را از طرف صاحبش صدقه دهد، بعد از این اگر صاحبش پیدا شد تکلیف چیست؟
[آیت الله مکارم شیرازی] آیاعامل می تواندکاررانیمه کاره رها نماید؟
[سایر] زنده افکندن (رها کردن) شپش چه پیامدی دارد؟
[سایر] کیفر سوگند دروغ، چه زمانی گریبانگیر صاحبش می شود؟
[آیت الله اردبیلی] آیا شکستن و رها کردن نماز اشکال دارد؟
[آیت الله اردبیلی] اگر معتکف با خود شرط کند که هر وقت اراده کرد، بتواند اعتکاف را رها کند، جواز شرعی برای رها کردن اعتکاف محسوب میشود یا خیر؟ و آیا حکم این شرط، در اعتکاف استحبابی و اعتکاف وجوبی یکسان است؟
[سایر] چرا امام حسین(ع) حج خود را نیمه تمام رها کرده و از مکه خارج شدند؟
[سایر] بعد از توبه چطور از ناامیدی و عذاب وجدان رها شویم؟
مسائل مرتبط از این مرجع
اگر بداند مالی را که عاریه کرده غصبی است، باید آن را به صاحبش برساند و نمیتواند به عاریهدهنده بدهد.
اگر در بین نماز آیات بفهمد که وقت نماز یومیه تنگ است، باید نماز آیات را رها کند و مشغول نماز یومیه شود و بعد از آنکه نماز را تمام کرد، پیش از انجام کاری که نماز را بههم بزند، بقیه نماز آیات را از همانجا که رها کرده بخواند.
اگر بعد از حمد مشغول خواندن سوره (قل هو اللّه احد) یا سوره (قل یا أیها الکافرون) شود، نمیتواند آن را رها کند و سوره دیگر بخواند، ولی در نماز جمعه و نماز ظهر روز جمعه اگر به نصف نرسیده، میتواند آن را رها کند و سوره جمعه و منافقین را بخواند.
اگر چیزی را که عاریه کرده به مالک یا ولیّ او بدهد و بعد آن چیز تلف شود، عاریهکننده ضامن نیست، و در غیر این صورت ضامن است، اگرچه مثلاً آن را به جایی ببرد که صاحبش معمولاً به آنجا میبرده؛ مثلاً اسب را در اصطبلی که صاحبش برای آن درست کرده ببندد.
مالی را که انسان پیدا میکند، اگر نشانهای نداشته باشد که بهوسیله آن صاحبش پیدا شود، و حیوان هم نباشد و ارزش آن از یک درهم، یعنی 12.6 نخود نقره سکهدار کمتر نباشد، میتواند از طرف صاحبش صدقه دهد؛ و یا به حاکم شرع بدهد.
اگر به حیوان حلالگوشت کسی زخم بزند، یا چیزی از بدن آن را ببُرد، باید تفاوت قیمت سالم و معیوب آن را به صاحبش بدهد.
اگر چیزی را که عاریه گرفته نجس شود، اگر بداند که صاحبش آن چیز را در خوردن و آشامیدن استعمال می کند ، واجب است به او بگوید .
اگر انسان چیزی را غصب کند، باید به صاحبش برگرداند، و اگر آن چیز از بین برود، باید عوض آن را به او بدهد.
نماز خواندن در مسافرخانه و حمام و مانند اینها که برای واردین آماده است، اشکال ندارد، مگر اینکه انسان بداند یا نشانههایی در کار باشد که گمان کند صاحبش به نماز خواندن او راضی نیست. و جاهای دیگر که ملک کسی میباشد نیز در این مسئله مانند این مکانهای عمومی است که در صورتی نماز صحیح نیست که بداند و یا نشانههایی در کار باشد که گمان کند صاحبش راضی نیست.
اگر در نماز، غیر سوره (قل هو اللّه احد) و (قل یا أیها الکافرون) سوره دیگری بخواند، تا به نصف نرسیده میتواند آن را رها کند و سوره دیگر بخواند.
مسائل مرتبط از دیگر مراجع
[آیت الله شبیری زنجانی] اگر بداند مالی را که عاریه کرده غصبی است، باید آن را به صاحبش یا ولیّ یا وکیل صاحبش برساند و نمیتواند به عاریهدهنده بدهد.
[امام خمینی] مالی که انسان پیدا میکند اگر نشانهای نداشته باشد که به واسطه آن، صاحبش معلوم شود، احتیاط واجب آن است که از طرف صاحبش صدقه بدهد.
[امام خمینی] اگر کسی به زور، بدهکار را از دست طلبکار رها کند، کسی که بدهکار را رها کرده، باید او را به دست طلبکار بدهد.
[آیت الله وحید خراسانی] اگر تا یک سال اعلان کند و صاحب مال پیدا نشود در صورتی که ان مال را در غیر حرم مکه پیدا کرده باشد می تواند ان را برای صاحبش نگه دارد که هر وقت پیدا شد به او بدهد یا از طرف صاحبش به فقرا صدقه بدهد یا برای خود بردارد ولی هرگاه صاحبش پیدا شد حق دارد بگیرد و اگر ان مال را در حرم پیدا کرده باشد باید از طرف صاحبش به فقرا صدقه بدهد
[آیت الله علوی گرگانی] اگر کسی بزور بدهکار را از دست طلبکار رها کند، چنانچه طلبکار دسترسی به او نداشته باشد، کسی که بدهکار را رها کرده، باید او را به دست طلبکار بدهد یا بدهی او را به طلبکار بپردازد.
[آیت الله مظاهری] اگر کسی به زور بدهکار را از دست طلبکار رها کند، چنانچه طلبکار دسترسی به او نداشته باشد، کسی که بدهکار را رها کرده باید او را به دست طلبکار بدهد.
[آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر کسی به زور بدهکار را از دست طلبکار رها کند، چنان چه طلبکار دسترسی به او نداشته باشد، کسی که بدهکار را رها کرده، باید او را به دست طلبکار بدهد و یا طلب طلبکار را بپردازد.
[آیت الله سیستانی] اگر کسی به زور بدهکار را از دست طلبکار رها کند ، چنانچه طلبکار دسترسی به او نداشته باشد ، کسی که بدهکار را رها کرده است ، باید او را نزد طلبکار حاضر سازد ، یا طلب او را بپردازد .
[آیت الله بروجردی] اگر کسی به زور بدهکار را از دست طلبکار رها کند، چنانچه طلبکار دسترسی به او نداشته باشد، کسی که بدهکار را رها کرده باید او را به دست طلبکار بدهد.
[آیت الله شبیری زنجانی] اگر در نماز، غیر سوره (قُلْ هو اللَّه أَحَد) و (قُلْ یا أیُّها الکافِرُون) سوره دیگری بخواند، تا به نصف نرسیده بیتردید میتواند آن را رها کند و سوره دیگر بخواند و بنا بر احتیاط مستحب در مابین نصف و دو ثلث رها نکند و پس از این که به دو ثلث رسید، رها کردن آن و عدول به سوره دیگر جایز نیست.
اعراض
روی گرداندن
×
ارسال نظر
نام و نام خانوادگی
عنوان
*
متن
*